Vincent van Gogh, tentoonstelling: Hergebuik van doeken

In het Van Gogh museum in Amsterdam bezocht ik de tentoonstelling over Van Goghs atelierpraktijk: hergebruik van doeken. Iedereen die van de schilderijen van Van Gogh houdt zou hier van onder de indruk zijn. Het gaat over hoe Van Gogh gebruik maakte van zijn schildersdoeken, waarbij vooral getoond wordt dat hij in Parijs en Nuenen regelmatig over schilderijen heen schilderende omdat hij geen nieuwe linnen doeken kon kopen. Schilderijen die hij dan niet zo goed meer vond, schilderde hij gewoon over.

Later begon Van Gogh zelfs aan twee kanten van zijn schilderijen te schilderen. Dit was ook omdat hij geen linnen meer had om op te schilderen. Ook had hij vaak verf tekort. Dit loste hij op door met heel weinig kleuren toch een schilderij te maken. Als schilder was hij dus niet te stoppen, ook niet als zijn spullen om te schilderen op waren door geldgebrek.

Van Gogh was arm

Van Gogh was in zijn leven een arme schilder met psychische problemen. Hij was enorm vaak aan het schilderen en ging dan helemaal op in zijn werk. Hij kon niet stopen met schilderen en wilde altijd aan zijn schilderijen werken. Hij werkte snel en kon daardoor veel schilderijen maken. Omdat hij weinig geld had en nog geen succes had als schilder, was linnen voor hem duur. Ook verf, die hij zelf maken moest, was duur. Zijn broer, die Theo heette, stuurde hem vaak geld om verf en doeken te kopen en om te eten, maar toch zat Vincent nog vaak zonder verf of doeken. Omdat hij toch wilde schilderen, gebruikte hij de achterkant van schilderijen of hij schilderde over schilderijen heen en maakte iets nieuws. Soms zelfs meerdere keren op hetzelfde doek. Van Gogh gebruikte vaak mooie kleuren, met heel intens blauw. Ook schilderde hij heel mooie bloesembomen. Dat zo’n groot kunstenaar zo arm was is ook erg indrukwekkend. Door zijn schilderijen te bekijken krijg je echt een indruk hoe zijn leven geweest moet zijn. De huizen waar hij woonde, de mensen die hij kende, de natuur om hem heen.

Hoe werkte Van Gogh?

De manier waarop Van Gogh schilderde was heel los met veel streepjes en veegjes, ook wel impressionistisch genoemd. Ook de kleuren waren opvallend. Mooi helder blauw of felgeel. Ik weet nu meer over Vincent van Gogh en ook over zijn manier van omgaan met schilderslinnen tekort en verftekort. Hij maakte vaak ook zijn verf zelf, met pigmenten. Hij beschilderde soms twee kanten van een doek omdat hij (waarschijnlijk) niet over het schilderij wilde heen schilderen als hij geen linnen meer had. Door op twee kanten te schilderen kon hij toch verder gaan met schilderen maar hoefde hij een schilderij wat hij nog wilde houden, niet te overschilderen.

Overschilderen van doeken, hergebruik linnen

Vincent Van Gogh begon met het overschilderen van doeken in 1885. Hij woonde toen in Nuenen. Toen hij later in Parijs was, kwam hij ook zonder doeken en geld te zitten. Hij schilderde ook toen over zijn schilderijen heen of hij beschilderde de achterkant van het schilderij. Je kan het schilderij dan dus omkeren en dan heb je nog een Van Gogh. Vaak waren het studies voor schilderijen.

Brieven Van Gogh

Van Gogh heeft ook heel veel brieven geschreven aan zijn broer Theo. In die brieven beschrijft hij nauwkeurig welke schilderijen hij gemaakt heeft of waar hij aan werkte. Vincent van Gogh leefde van 1853 tot 1890.

Tentoonstelling tijden

De tentoonstelling van deze expositie duurt een jaar, van 10 juni 2011 tot 10 juni 2012.