Verticuteren gras. Gazon verticuteren.

Gras verticuteren geeft lucht en ruimte aan uw gazon of grasveld. U verticuteert het gazon elk jaar om te voorkomen dat de bodem verstikt. Door te verticuteren haalt u mos, oude grassprieten en onkruid weg. Bij kleine gazons maakt u prima gebruik van een verticuteer hark. Voor grotere gazons kunt u echter beter gebruik maken van een verticuteermachine. Met de machine gaat het veel beter dan handmatig, omdat het veel werk is om gras met de handhark te verticuteren. Bij een grote tuin is de aanschaf van een verticuteermachine dan ook geen overbodige luxe.

Verticuteerhark of verticuteermachine

Via ManyMoreStores kunt u betaalbare verticuteerharken en goede verticuteermachines kopen. Machinaal verticuteren is noodzakelijk voor grotere gazons, omdat het erg bewerkelijk is. Voor een kleine tuin kunt u echter volstaan met een verticuteerhark. Verticuteerharken zonder motor kunt u verkrijgen met en zonder wielen. Als u liever een elektrische verticuteermachine gebruikt maar er geen wilt aanschaffen, dan kunt u deze wellicht ook huren via een tuincentrum of ander bedrijf.

uo4AmQ

Mooi gazon is een lust voor het oog

Verticuteren, tips

Met ijzerfulfaat enkele dagen voor het verticuteren van het gras, het mos bestrijden. Het poeder oplossen in verdeling 10 liter water/ 1 pond ijzersulfaat. Hiermee (het mos in) het gazon besproeien. Let op dat het poeder niet op kleding, muren of kwetsbare steensoorten komt. Ook fietsen, speelgoed, zwembaden en dergelijke, moeten beschermd worden tegen ijzerfulfaatpoeder. Het kan roestplekken veroorzaken die u niet meer of heel moeilijk, verwijderen kunt. U gebruikt 500 gram ijzerfulfaat op 10M². Het mos zal snel donker verkleuren als het afsterft. Daarna is het gemakkelijker te verwijderen tijdens het verticuteren.

Paddenstoelen in het gazon

Paddenstoelen houden van zure grond. Als u in de herfst 'last' heeft van paddenstoelen, helpt het om kalk aan de grond toe te voegen.

Gras verticuteren. Wanneer?

U verticuteert een gazon bij voorkeur ieder jaar. U verwijdert op deze manier mos, oud gras, onkruid. Omdat de grond los gemaakt wordt tijdens het verticuteren, wordt de grond weer geschikt voor bewatering en gezonde groei. Als u jaarlijks verticuteert onderhoud u het goed en onzichtbare mossen worden op deze manier onder de duim gehouden. Verticuteer periode: maart tot mei.

Verticuteren machinaal

De lepeltjes in de verticuteermachine moeten zo afgesteld zijn dat zij de grond nog net niet raken. De machine kamt de mosresten en het dode gras uit het gazon en laat het gezonde gras staan. Na de eerste kambeurt harkt u het gazon zorgvuldig af. Het afval gaat niet op de composthoop omdat ijzerfulfaat niet goed is voor de compost. Er wordt aangeraden het afval af te voeren als u gebruik gemaakt heeft van ijzerfulfaat. U verticuteert het gazon voor een tweede keer, nu de andere kant op, dus haaks op de richting van de eerste behandeling. Ook daarna harkt u het gras weer netjes na en voert het afval af. Tot slot kunt u het gras maaien.

Gazon zaaien

Ga uit van 1 kilo graszaad per 50M² voor nazaaien. Door het verticuteren zijn er kale plekken die nu moeten worden opgevuld. U doet dit zo spoedig mogelijk om mos en onkruid geen kans te geven zich daar de vestigen. U gaat verder op dezelfde wijze te werk als bij inzaaien.

Bemesten gazon

Bemesten van het gazon is zinvol en vaak ook nodig. Maar welke mest heeft u nodig en hoeveel? Het is eigenlijk verstandig om eerst een bodemonderzoek te laten uitvoeren. Te veel bemesten is niet goed voor de bodem, te weinig zorgt voor tekorten. Te veel kalk zorgt ervoor dat planten minder voedsel kunnen opnemen, te weinig kalk zorgt voor een tekort aan kalk.

Gele plekken in het gazon?

Zitten er gele plekken in het gazon? Dit kan verschillende oorzaken hebben.

  • Te scherp kunstmest kan het gras verkleurd hebben
  • Huisdieren kunnen het gras vergeeld hebben door urine of ontlasting
  • De wortels worden aanvreten door gedierte
  • De grond heeft extra voeding nodig of is verstikt

Gele plekken zijn meestal van tijdelijke aard. Heeft u erg veel gele plekken in het gras, of keren ze steeds terug? Laat er dan eens een hovenier naar kijken.