Valentijnsdag, datum en betekenis

Op 14 februari wordt Valentijnsdag gevierd. Valentijnsdag bestaat eigenlijk al sinds het jaar 496. Paul Gelasius I riep in dat jaar 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Sindsdien worden niet gevierd als Valentijnsdag niet zo zijn dat nu kennen. Het vieren van Valentijnsdag kennen wij in Nederland pas sinds de negentiger jaren. Valentijnsdag is in de loop der jaren wel steeds commerciƫler geworden, maar dat mag de liefdespret niet drukken.

Valentijnsdag is een dag waarbij het immers om liefde draait. Als je verliefd bent dan geef je elkaar op Valentijnsdag een cadeautje, bijvoorbeeld chocolade of een sieraad of iets anders. Ben je stiekem verliefd op iemand, of vind je iemand erg leuk, dan kan je besluiten om iemand een Valentijnskaart te sturen. Ook dat is erg populair. Ook digitale kaarten worden met Valentijnsdag vaak verzonden. Eerst ging het dus om geheime liefde. Tegenwoordig is het uit commercieel oogpunt ook de gewoonte om binnen relaties elkaar iets leuks te geven op Valentijnsdag. Valentijnsdag is dus net als Moederdag of Vaderdag goed voor de economie, maar ook goed voor de liefde.

wrlover41.gif

Welke cadeautjes zijn populair met Valentijnsdag?

Op Valentijnsdag worden allerlei soorten cadeautjes gegeven. Maar meestal gaat het toch wel om kleine geschenken zoals:

  • chocolade
  • bloemen
  • een mooi boek
  • een etentje
  • bioscoop

natuurlijk komt het voor dat mensen elkaar duurdere cadeaus geven. Op Valentijnsdag denk je dan bijvoorbeeld aan sieraden of kleding, of een weekendje weg. Het komt er echter op aan elkaar te laten merken dat je om elkaar geeft en dat je van elkaar houdt. Veel winkels verkopen rond 14 februari extra spullen. Valentijnsdag is een commercieel succes.

Historie

In het verleden heeft men twee martelaren gekend met de naam Valentinus. Beide christelijke martelaren worden beschouwd als de oorzaak van het huidige Valentijnsdag. De betreffende christelijke martelaren werden als hij in de derde eeuw en dood veroordeeld. De ene op de rechter in Rome en was priester, en de ander was de bisschop van Terni. Hun leven heeft verder niets van doen met Valentijnsdag. In de 18e eeuw werd besloten dat 14 februari het Valentijn feest die moest worden om een oud vruchtbaarheidsfeest, Lupercalia, te vervangen. Het betreft in deze een Romeinse feest wat op 15 februari gevierd werd om beschermgoden in Juno en de god van de natuur Pan te eren. Men zag dit echter als heidens en wilde er vanaf. Zo is uiteindelijk van het een het ander gekomen en zo is Valentijnsdag ontstaan. Pas sinds de negentiger verjaren is het de gewoonte om op Valentijn's dag de liefde te eren. Deze gewoonte heeft zich dus pas recent ontwikkeld. Over Sint-Valentijn zijn geen biografische gegevens bekend.

Valentijnsdag, ja of nee?

Of je aan Valentijnsdag meedoet moet je natuurlijk zelf beslissen. Valentijnsdag hoeft niet duur te zijn. In digitale kaart kost niets en is leuk om te sturen en te ontvangen. En als je niet verliefd bent kun je natuurlijk altijd je vrienden een Valentijn ansichtkaartje sturen.

Bron: wikipedia.