Vakantieliefde. Wat nu?

Een vakantieliefde is een liefdesrelatie of verliefdheid gedurende de periode dat je op vakantie bent. Op een vakantieadres ontstaat al snel de ideale sfeer om verliefd te worden. Je bent ontspannen, je ziet er goed uit, je geniet van een mooie omgeving, een andere cultuur en vaak ook van mooi weer, zon, zee, zwembaden, campings of villa's, en natuurlijk van lekker eten. Alles zit mee, er zijn geen zorgen. De romantiek hangt dan al snel in de lucht.

Verliefd worden tijdens je vakantie. Die gevoelens kunnen heel heftig zijn. Jouw vakantieliefde heeft alles mee. De aparte cultuur van een ander land, de vreemde taal, het uitgaansleven en de mooie omgeving… Je kunt intens verliefd worden tijdens je vakantie. Stel je bent een meisje of vrouw en je wordt verliefd op een jongen of man in Spanje, Griekenland, Turkije of Italie… wat moet je dan doen?

Vakantieliefde (Batiste)

Verliefd in het buitenland.

Als je verliefd wordt tijdens je vakantie, dan komt er een moment dat je weer afscheid van elkaar moet nemen. Als je verliefdheid heel intens is, zal je ongetwijfeld gaan piekeren hoe het nu verder moet zonder je pas veroverde vakantieliefde. Verliefdheid is een heerlijk gevoel, maar als je het weer op moet geven, kan je je erg verdrietig voelen. Wat moet je dan doen? Stel je zelf een aantal vragen om een realistisch beeld van de verliefdheid te krijgen.

Is dit echte liefde?

Het is belangrijk om jezelf af te vragen of het echte liefde is. Met echte liefde bedoelen we liefde die zich na je vakantie kan voortzetten. En is die liefde wederzijds? Ook dat is belangrijk. Veel mensen zoeken op vakantie namelijk slechts een kortstondig avontuur en romantiek, zonder verplichtingen. Juist omdat ze een vakantieliefde nemen, weten ze dat ze daarna weer vrij zijn. Na de vakantie pakken ze de draad van hun leven dan ook gewoon weer op en nemen de eventuele scherpe kantjes van liefdesverdriet, op de koop toe. Vakantieliefdes ontstaan op die manier niet om anderen te kwetsen, maar eenvoudig omdat het zo fijn is om tijdens je vakantie verliefd te zijn. Vraag jezelf heel eerlijk af of jouw vakantieliefde op zoek was naar echte liefde (voor langere tijd) of naar een avontuur tijdens de vakantie. Vraag hem/haar eventueel wat zijn/haar gevoelens voor jou zijn en hoop op een eerlijk antwoord.

Relatie tijdens de vakantie.

Wat ook belangrijk is om te weten is of jouw vakantieliefde eigenlijk wel vrij is. Als je vakantieliefde namelijk al getrouwd is, of al een relatie heeft, dan is de kans dat jullie relatie na de vakantie nog door kan gaan, zeer klein. Naast het feit dat jouw vakantieliefde zijn partner dus waarschijnlijk bedriegt, zal hij of zij na de vakantie dat hoofdstuk met jou willen afsluiten en weer verder gaan met zijn gewone leven. Als hij/zij jou beloofd om je te schrijven of te bellen, doet hij/zij dat dan ook? Als je niets meer hoort moet je onder ogen zien dat het voor hem/haar 'slechts' een vakantieliefde was. Dat doet pijn, maar het komt wel veel voor.

Afstand.

Zelfs al zit het wel snor tussen jullie en zelfs al willen jullie na de vakantie met elkaar verder, de afstand tussen jullie kan gemakkelijk roet in het romantische eten gooien. Of je nou verliefd bent op een lieve Turk, een knappe Griek of op een romantische Italiaan, als je eenmaal weer thuis bent in Nederland is het niet gemakkelijk om die liefde levend te houden. Vroeger konden verliefde mensen elkaar alleen maar brieven schrijven, en eens in de zoveel tijd konden ze elkaar weer ontmoeten, maar tegenwoordig kan je iets gemakkelijker contact houden door moderne technologieen zoals msn en sms en telefoon. Ook kan je elkaar live zien via de webcam of videochatten. Dat is natuurlijk fijn, maar toch is het anders dan in elkaars armen liggen. Daarom is het toch moeilijk om de liefde levend te houden. De wereld is nu anders. Jij woont bijvoorbeeld in Nederland of Belgie, en je gaat na de zomer de winter alweer tegemoet. Hij of zij woont in het (zonnige) land waar je elkaar ontmoet hebt. De heerlijke sfeer van zon, zee en strand, liggen achter je. Via de computer met elkaar minnen, is niet echt romantisch. Het duurt ook erg lang voordat je elkaar weer in het echt kunt zien en liefhebben. Nu moet je je afvragen of het wel echt wat kan worden tussen jullie. Is een van jullie bereid om te verhuizen?

Liefdesverdriet

Als je liefdesverdriet hebt na je vakantieliefde, is dat heel begrijpelijk. Vooral als je geen contact hebt, of hij/zij laat niets meer horen of ook als het wordt uitgemaakt, kan dat hard aankomen. Besef dan dat verliefdheid, en ook liefdesverdriet, altijd weer over gaat. Ook al doet het pijn. Het leven bestaat helaas maar al te vaak uit afscheid nemen. Ook al ben je overtuigd dat het gemis en de pijn eeuwig duren zal, dat is echt niet het geval. Vrijwel iedereen heeft wel eens een vakantieliefde gehad, en maar een heel klein deel van die vakantieliefdes groeiden uit tot een langdurige relatie. Such is life… Het gaat over. Echt waar.