Trage schildklier, wat zijn de klachten?

Schildklier traag? Wat zijn de verschijnselen en klachten? Als uw schildklier traag werkt kunt u allerlei klachten hebben. Mensen met een traag werkende schildklier (hypothyreoidie) worden vaak zwaarder en nemen dus toe in gewicht, ze hebben het vaker koud, zijn snel moe, vertraagde stoelgang… Als uw schildklier te langzaam werkt, gaat alles in het lichaam vaak wat trager.

Een trage schildklier of ook wel hypothyreoidie genoemd, geeft niet altijd duidelijke klachten. De klachten kunnen zich langzaam en niet zo duidelijk tot uiting komen. Het is een aandoening die door een arts moet worden vastgesteld, door middel van onder andere bloedonderzoek.

Trage schildklier en gewichtstoename

Als het invloed heeft op uw gewicht is er meestal sprake van 'zwaarder worden' in plaats van afvallen, hoewel het soms ook voorkomt dat mensen juist gewicht verliezen. Sommige mensen zijn al jaren te dik en ook vaak moe en sloom, voordat ontdekt wordt dat de schildklier de oorzaak is. Als u vermoedt dat u een trage schildklier heeft, neem dan contact op met de huisarts.

Sneller blauwe plekken

U kunt meer last hebben van blauwe plekken op uw lichaam bij hypothyreoidie

Koud hebben

U kunt het sneller koud hebben. Omdat de verbranding langzamer werkt en alles wat langzamer gaat, wordt het lichaam ook minder snel warm. Uw lichaamstemperatuur staat namelijk ook op een lager pitje.

Langzame schildklier en sneller moe

Mensen met een trage schildklier hebben minder energie. Ze zijn sneller moe en klagen vaak over vermoeidheid.

Sloom bij langzame schildklier

Iemand met een trage schildklier kan soms een beetje sloom overkomen. Men kan langzamer praten, trager denken en trager bewegen. Het hoeft niet, maar het kan wel.

Duizeligheid

Er kan duizeligheid ervaren worden als de schildklier te langzaam werkt.

Somber

Sommige mensen worden neerslachtig door een langzame schildklierwerking

Trage stoelgang

Denk aan obstipatie maar ook spastische darm

Meer stress ervaren

Het kan voorkomend at je last rijgt van stress klachten, maar ook een opgejaagd gevoel of zenuwachtigheid kunnen voorkomen

Droge huid, droge ogen

de huid kan droger worden en de ogen lijken vol zand te zitten en prikken.

Haar en nagels

Kwaliteit van het haar end e nagels kunnen achteruit gaan

Neurologische klachten

Een scala aan neurologische klachten kunnen optreden zoals: hoofdpijn, slechter slapen, slaapstoornissen, moe, weinig eetlust, oorsuizen, duizelig

Menstruatie

Het patroon kan veranderden, en meer last van PMS of juist een uitblijvende menstruatie, onvruchtbaarheid en minder libido kunnen voorkomen

Pijn

Sperpijn, hoofdpijn, gewrichtspijn… er kunnen veel soorten pijn worden beleefd bij een trage schildklier

Hartkloppingen

Bij en verminderde schildklierwerking kunnen hartkloppingen een rol gaan spelen, ook een overslaand hart komt wel voor

Carpaal Tunnel Syndroom

Carpaal tunnel syndroom

Allergie├źn en overige klachten

Aan de klachten te zien zijn deze zowel specifiek te herkennen maar ook heel algemeen zijn. Iedereen is bijvoorbeeld wel eens moe en iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Het gaat dan ook meer om terugkerende klachten of een combinatie van een paar van bovenstaande klachten. Er zijn nog meer klachten die kunnen voorkomen. Veel van de klachten kunnen ook worden aangezien voor psychische of andere aandoeningen. Als het vermoeden bestaat dat u een medisch of psychisch probleem heeft neem dan altijd contact op met uw huisarts. Laat eerst uitzoeken of uw schildklier niet de boosdoener is.