Te dik. Ben jij te dik?

Te dik. Ben jij te dik? Hoe weet je of je te dik bent en wat kan je doen om af te vallen? Dik zijn heeft voornamelijk nadelen. Afvallen lijkt moeilijk maar hoeft dat gelukkig niet te zijn. Als je te zwaar bent voel je je sneller moe en ook is overgewicht schadelijk voor je gezondheid, bijvoorbeeld op lange termijn. Wanneer ben je te dik? Als je kind te dik is, wat dan? Hoe val je af en hoe weet je wanneer je te zwaar bent?

Dik zijn komt steeds vaker voor. We leven in een maatschappij waar ons voortdurend lekker voedsel wordt aangeboden, waar veel energie in zit. Bovendien is een mens gebouwd om wat meer te eten dan nodig, want zo slaat je lichaam reserves op. Te veel eten is daarom al heel snel gebeurd. Daarnaast hebben we veel gemak en hoeven we weinig te bewegen, waardoor we nog gemakkelijker aankomen. Afvallen is goed mogelijk, als je op de juiste manier met eten omgaat. Een zeer goede methode om af te vallen vind ik persoonlijk: Het Mentale Dieetplan, waarbij je niet alleen lekker kunt eten maar ook anders om leert gaan met eten. Je knapt er mentaal ook enorm van op en krijgt weer controle over eten. Echt een aanrader!

Fat.jpg

Trots zijn als je dik bent, mag. Helaas is het wel slecht voor je gezondheid.

Ben ik te dik?

Je BMI (Body Mass Index) is een goede indicatie om te bepalen of je te veel weegt, en of je verhouding vet ten opzichte van je lichaamslengte, goed is. De meeste mensen weten echter zelf wel of ze te dik zijn. Vroeger hanteerde men een eenvoudiger regel, je lengte minus een meter, dat was je ideale gewicht. Hoewel deze standaard niet meer gehanteerd wordt is het best nog wel een handig meetinstrument. Iemand die 1.90 is zou dus ongeveer 90 kilo mogen wegen, iemand die 1.65 lang is, 65 kilo. Deze vlieger gaat natuurlijk niet altijd op, want mannen en vrouwen kunnen ook lang of kort zijn en om alle gezondheidsrisico's te verkleinen, is deze regel niet toereikend. Als je echter 100 kilo weegt en je bent 1.70 lang, dan is het heel geweldig als je je gewicht terug weet te brengen naar 70 kilo, maar het is ook al heel goed als je het terug weet te brengen naar 90 kilo. Er moet namelijk ook gekeken worden naar leeftijd en bouw, en genetische aanleg. En het gewichtsverlies moet haalbaar zijn. Mensen (en ook dieren) worden te dik als ze meer energie binnenkrijgen dan ze verbranden. Het overtollige energie wordt als vet opgeslagen op ons lichaam.

Dikke kinderen

Dikke kinderen komen steeds meer voor. Kinderen leren al jong veel suikers, koolhydraten en vetten te eten. Het is vooral snel te veel, te zoet en te vet. Ook is er een overvloed aan voedsel, waardoor ook kinderen gemakkelijk kunnen aankomen. Aanleg speelt hierbij ook een rol. Daarnaast bewegen ook kinderen minder, door computers, spelcomputers en tv. Zitten en eten, een inactief leven leiden, maken dat ook kinderen aankomen. Kinderen kunt u het beste niet op dieet zetten. Geef ze meer beweging en biedt gezond eten aan in plaats van vetten en suiker. Kies ook voor tweemaal daags fruit, regelmatig water drinken, volkorenbrood en twee ons groentes per dag.