Super Computer, wie, wat, waar?

Supercomputer. Wat is een super computer? Een Super Computer kan enorm veel informatie verwerken en bewerken. Uiteraard worden Super Computers steeds beter. Vroeger noemden men een computer een super computer als het bereik zo groot was als de capaciteit een gewone PC die we nu thuis hebben staan. De super computers van nu zijn daar echter niet meer mee te vergelijken.

Een supercomputer heeft een buitensporig vermogen om te rekenen en een enorme verwerkingscapaciteit. Computers worden dagelijks beter, sterker, sneller. Kijk voor prachtige computers bijvoorbeeld eens bij: dit artikel.

Super computers wereldwijd

  • De snelste supercomputer op dit moment (november 2010) is Tianhe-I in China.
  • Daarvoor waren Cray XT5 Jaguar (2009) van Cray Incorporated
  • IBM Roadrunner (2008)
  • Blue Gene/L (2004) van IBM
  • Earth Simulator (2002) van NEC.

Bron: Wikipedia

Supercomputer, waarom?

Supercomputers zijn nodige om grote hoeveelheden informatie te kunnen verwerken. Het systeem moet toch stabiel blijven, ook bij grootverbruik. Supercomputers maken gebruik van tientallen, honderdtallen of zelfs duizenden processoren. Deze worden verbonden met snelle netwerken of maken gebruik van een eigen snel netwerk. Supercomputers hebben onvoorstelbaar grote geheugens en enorme opslag mogelijkheden. Alle sis groot, enorm groot, en super dus.

Supercomputer thuis?

Pc's worden steeds beter en de huidige goede Pc's doen niet meer onder voor de super computers van vroeger. Maar bij een super computer denken we toch eerst aan een netwerk van computers op bijvoorbeeld een universiteit.