Streetdance, wat is dat voor een dans?

Streetdance is de dans van de straat. Deze dansvorm is erg populair onder jongeren en ziet er ook fantastisch uit. Streetdance kwam ontwikkeling op straat, niet in dansscholen of dans-instituten. Ook werd de dans steeds verder uitgebreid op schoolpleinen en vrienden clubs. Streetdance valt binnen de HipHop cultuur op een eigen plekje tussen funkydance en breakdance.

In Nederland kun je streetdance leren op sportscholen of bij priveondernemers die els geven in braekdancee of streetdance. Vrijwel in alle grote steden kun je les krijgen is deze fantastische dansen. Er zijn ook dansscholen die dansles geven in deze dansvormen.

Streetdance, ontstaansgeschiedenis

Streetdance ontstond aan het begin van de jaren 80 in Amerika, en dan met name in New York, waar in de arme buurten steeds vaker op straat gedanst werd. Men zegt wel dat MC Hammer er in die jaren mee begonnen is, met zijn aparte pasjes. Deze manier van dansen breidde zich uit, er kwamen steeds meer pasjes en handelingen, en het werd steeds populairder.

MC Hammer pasjes

Er werd bij voorkeur geoefend in zogenaamde baggy clothes, dit is zeer ruimvallende kleding. Dit type kleren is nog steeds verbonden met streetdance en er is een hele mode industrie door op gang gekomen, die zich specialiseert in ruim zittende coole kleren. In Nederland brak streetdance later door, ongeveer in de jaren 90. De stijl van streetdancers heeft invloed op mode, muziek, videoclips, enzovoorts. De moves zijn daardoor altijd aan veranderingen onderhevig en vernieuwd zich steeds weer. De muziek waarop gedanst wordt is vaak snel, de bewegingen heel spectaculair. De muziek die als basis dient voor streetdance is hiphop R&B. Echte goede streetdancers bezitten techniek, kennen de pasjes en hebben ritmegevoel.

Street Dance New York City

Streetdance als wedstrijdsport?

Streetdance is inderdaad een wedstrijdsport geworden. Deze sport wordt internationaal beoefent. Men kent 5 leeftijdscategorieen. OM de top te bereiken heb je veel talent en techniek nodig.

  • minicategorie (miniemen)
  • minderjarige categorie (cadetten)
  • juniorcategorie (junioren)
  • jeugdcategorie (jeugd)
  • seniorcatego