De spaarlonen stonden vast op de bank. Het geld is voor enkele jaren onbereikbaar voor de bezitters. De banken hielden het voor vier jaar vast, zo is de overeenkomst. Het gaat om spaarloontegoed wat werd opgebouwd tussen 2006 en 2009. Een bedrag van vier miljard, weg gespaard door ongeveer 2 miljoen spaarders.
Op 15 september 2010 werd beloofd dat het spaarloon eerder vrijgegeven zal worden, omdat het niet zo goed gaat met de economie en veel spaarders hun geld eerder nodig hebben. Ook de economie kan het geld wel gebruiken. Maar hoe vrij is vrij? Kunnen de eigenaars van het geld in september 2010 wel over hun spaarloontegoed beschikken?
Minister De Jager van financiën legt uit
Spaarloontegoed. Minister De Jager van financiën maakte kortgeleden bekend dat het spaarloontegoed van vele mensen op 15 september 2010 eerder vrij zal komen. De banken hadden het geld liever vastgehouden. Daardoor moeten veel mensen, die financiële problemen ondervinden, extra geld lenen tegen de toch al forse rentes die banken hanteren. Maar in de politiek geloofd men dat de meeste mensen het geld snel zullen besteden, wat een positieve boost voor de economie zal zijn. Spaarlonen werden echter al eerder vrijgegeven en toen bleek dat een groot deel van de mensen het geld niet uitgaven maar oppotten voor tijden van schaarste. Zo'n ramp is dat ook weer niet, want als mensen hun geld niet uitgeven brengen ze het weer onder bij de bank en dan trekt de bank daar weer voordeel uit.
Spaarloon, wat is dat?
Spaarloon is een deel van het brutoloon wat gedurende een bepaalde periode wordt weg gespaard en vastgezet bij een bank of verzekeringsmaatschappij. Het brutobedrag wordt aan het eind van de looptijd netto uitgekeerd. U betaalt er dan geen inkomstenbelasting meer over. Het voordeel zit hem dus in de bruto en netto beschikbaarheid. Het is dus een vorm van sparen waarbij een deel van het brutoloon wordt omgezet naar nettoloon.
Fortis en ABN AMRO, en het verdwijnende spaarloon?
Het zal Fortis niet weer zijn die geld weet te laten verdwijnen. Helaas hebben veel mensen negatieve ervaringen met Fortis, met name door de woekerpolissen. Mensen die een woekerpolis bij Fortis hebben gehad, hebben zwaar moeten betalen en Fortis pakte gewoon zijn koffers en trok in bij kornuit ABN Amro. Het geld van de spaarders van woekerpolissen verdween voor die tijd al tussen de naden van de dossiers, als het ware. Helaas heeft ABN AMRO besloten om met Fortis te fuseren. Een besluit waar ABN Amro klanten gerust ongerust over mogen zijn, want het haalt een groot stuk vertrouwen weg van de goede naam die ABN Amro had. Met de spaarlonen zijn de eerste typische Fortis-signalen helaas al een feit. De spaarlonen die bij Fortis waren ondergebracht zijn namelijk nog wel ergens, maar Fortis is volledig aan het oplossen door de fusie en heeft alle Fortis filialen opgedoekt. Gevolg: op 15 september 2010 is er geen Fortis kantoor waar de spaarlonen kunnen worden opgenomen en hoe het via de ABN moet, is niet duidelijk. Hoe dat afloopt zullen we moeten afwachten.