Sollicitatiegesprek? Alle tips op een rij!

Sollicitatiegesprek. Als u gaat solliciteren wil je een zo goed mogelijke indruk maken. Om een goed sollicitatiegesprek te voeren zijn er verschillende dingen waar je het beste rekening mee kunt houden. De werkgever heeft meestal al voor ogen wat voor persoon bij de functie past, maar men kijkt ook naar opleiding, ervaring, gedrag, kleding, en vooral ook hoe je overkomt op anderen. Probeer spontaan over te komen, maar tegelijkertijd ook serieus en interesseert. Zorg dat je je CV goed kent. Je CV moet altijd ware informatie bevatten.

business-man.jpg

Een sollicitatie bestaat vaak uit meerdere gesprekken. Het eerste gesprek is om kennis te maken met de sollicitanten. Maak je de juiste indruk en pas je op meerdere vlakken bij de vacature, dan word je uitgenodigd voor een tweede gesprek. Soms krijg je direct (dezelfde dag) al te horen of je bent aangenomen of niet, maar meestal duurt het enkele dagen tot zelf enkele weken. Als je verzorgd en gemotiveerd overkomt, maak je de meeste kans om aangenomen te worden. Maar hoe kom je gemotiveerd over? Door zelf ook enkele vragen te stellen bijvoorbeeld. Zorg dus voordat je op een sollicitatiegesprek gaat, dat je een of twee goede vragen in je hoofd hebt die je zelf kunt stellen. Vaak vraagt men aan het eind van het kennismakingsgesprek of je zelf nog vragen hebt. Of je kunt zelf zeggen 'ik heb nog enkele vragen, kan ik die stellen?' Het is beter om inderdaad zelf ook enkele vragen te stellen, in plaats van te antwoorden 'nee, ik heb geen vragen.' Iemand die wel vragen heeft, komt geïnteresseerd en positief nieuwsgierig over.

Hoe bereid je een sollicitatie voor?

Zorg dat je je goed voorbereid op een sollicitatiegesprek. Het klinkt misschien wat vreemd, maar het helpt enorm als je alvast de meest voor de hand liggende antwoorden op vragen oefent. Vragen als 'waarom solliciteer je op deze baan?' of 'waarom ben je vertrokken bij je vorige werkgever?' en dergelijke, kan je aan zien komen, afhankelijk van je eigen situatie. Oefen het antwoord dus alvast voor de spiegel en zorg dat je antwoord goed klinkt. Een antwoord als 'ik wilde een tijdje voor een uitzendbureau werken om meer ervaring met andere bedrijven op te doen,' klinkt beter als 'ik had een tijdje geen zin om te werken.' Bovendien proberen werkgevers ook een indruk te krijgen van jou als mens en werknemer, tijdens het sollicitatiegesprek. Toon dus je positieve kanten.

Kleding

Zorg dat je er verzorgd uitziet. Piercings in het gelaat, petjes, hoedjes en dergelijke, kan je beter achterwege laten. Als je opvallende tattoos hebt besef dan dat dit als aanstootgevend beschouwd kan worden. Hoewel een werkgever niet snel zal zeggen dat je niet meer wordt uitgenodigd vanwege je neuspiercing, je tatoeage of petje, kan het onbewust wel gebeuren dat een werkgever je indeelt in een bepaalde categorie. Als hij/zij niet vindt dat je binnen het bedrijf past, zal je niet meer uitgenodigd worden voor een herkansing. Het is net als met plat Amsterdams praten of met een zodanig sterk accent dat je niet goed meer te verstaan bent. Niet elk bedrijf ziet dat als een aanwinst voor de zaak en dus kan je minder kans maken op een baan. Wil je de baan dus heel graag, bedek dan je tattoo door lange mouwen te dragen, doe je opvallende piercings uit, draag verzorgde kleding en draag geen hoofddeksel. Geef bij binnenkomst een hand aan alle aanwezigen, en stel je voor met je voor en achternaam. Probeer de achternamen van de personen in kwestie, te onthouden. Spreek iedereen aan met 'u'.

Gesprekstechnieken

Luister goed naar de vragen die gesteld worden en geef duidelijke, zelfbewuste antwoorden. Voel je je (nog wat) verlegen? Dan is het tijd om het sollicitatiegesprek van te voren te oefenen. Ga voor de spiegel zitten met een stoel, en ga er zo bij zitten dat je zelfverzekerd overkomt. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe kom ik zelfbewust over op anderen?
  • Hoe belangrijk is oogcontact maken in een sollicitatiegesprek?
  • Hoe kijk ik serieus en hoe kom ik geïnteresseerd over?

Oefen ook het belang van glimlachen op het juiste moment en oefen het stellen van vragen en het geven van antwoorden. Oefen beleefdheid, als je daar moeite me denkt te hebben. Trek je sollicitatiekleding aan en bekijk jezelf van tot tot teen. Oefen je houding zodanig, dat je zelfbewust overkomt.

Tips voor tijdens het sollicitatiegesprek:

  • Ga zitten met een rechte rug
  • Probeer friemelen met je handen (van de zenuwen) te vermijden
  • Toon interesse voor de vragen en de informatie die je gegeven wordt, door met het hoofd te knikken of vragen te stellen
  • Zorg dat je haar verzorgd is
  • Zorg dat je nagels en kleding verzorgd zijn
  • Stel enkele vragen waaruit je interesse blijkt, over de baan
  • Zorg dat je de inhoud van je eigen CV goed kent