Sollicitatiebrief schrijven, tips

Een sollicitatiebrief is uw visitekaartje bij een schriftelijke sollicitatie. Het is de eerste indruk die u maakt op anderen, op papier, en deze brief bepaalt voor een groot deel of u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, of niet. Daarom is het belangrijk dat u een goede sollicitatiebrief kunt schrijven.

Een nette sollicitatiebrief moet aan bepaalde regels voldoen. Ook moet u rekening houden met de inhoudelijke waarde. Is uw brief correct, zonder spelfouten geschreven, en origineel genoeg?

Richtlijnen om een sollicitatiebrief te schrijven kunt u maar beter aanhouden, anders is de kans om uitgenodigd te worden niet groot. Ook een cv (curriculum vitae) is belangrijk bij het schrijven van een sollicitatiebrief. Daarin omschrijft u uw levensloop, persoonlijke gegevens, werkzaamheden en werkervaringen en opleiding en dergelijke.

De sollicitatiebrief

Er staan veel voorbeelden van standaard sollicitatiebrieven op internet. De meeste voorbeelden beginnen met:

Geachte heer/mevrouw,

Naar aanleiding van uw vacature solliciteer ik naar de functie van (etc)

Het is echter een standaard sollicitatietekst. U kunt beter proberen een openingszin te schrijven die net even anders is als de standaard openingszin. Zorg dat uw brief opvalt tussen de anderen, dan maakt u de grootste kans om uitgenodigd te worden. U moet het zo zien: als u een schaal met verpakte chocolade-eitjes krijgt aangeboden en er liggen 100 blauwe eitjes op, en een groene, dan kiest u waarschijnlijk de groene want die maakt nieuwsgierig.

Bijvoorbeeld:

Geachte…..,

Blij verrast zag ik uw vacature voor de functie …… Het is precies wat ik zoek en ook mijn opleidingen en ervaring sluit prima bij de inhoud van deze baan aan. Graag vertel ik u wat meer over mijzelf in deze sollicitatiebrief, en uiteraard hoop ik dat u vervolgens besluit om mij uit te nodigen voor een gesprek zodat ik uw vragen kan beantwoorden en mijn enthousiasme kan toelichten.

Het verschil is dat de eerste een cliché reactie is terwijl de tweede een persoonlijke reactie is. Probeer dus een sollicitatiebrief te schrijven die correct is, maar toch ook origineel.