Sint van Dick Maas. Het heerlijk horror avondje is gekomen

Kaas, klompen en Sinterklaas. Veel meer heeft Nederland aan cultuur niet te bieden. Wie trekt er op 5 december nog een rood laken over zijn hoofd? En wie smeert zijn wangen nog in met roet uit de schoorsteen om als Piet kinderen schrik aan te jagen? Worden er eigenlijk nog surprises op school gemaakt of draait het allemaal om kerstmis? Sinterklaas, is dat saaie ouwe koek? Regisseur Dick Maas bewijst het tegendeel.

Sint van Dick Maas is vanaf 11 November te zien voor het grote publiek. Voor die tijd doet de Reclame Code Commissie eerst nog uitspraak over het gebruik van de poster die de film vergezeld, want volgens sommigen is die poster schadelijk voor kinderen. Huh? De eerste die er over viel was nota bene een andere (mij volstrekt onbekende) regisseur, genaamd Johan Nijenhuis. Nooit van gehoord, maar dat mag de ergernis niet drukken. Blijkbaar is Nijenhuis een groot Sinterklaas liefhebber, want hij heeft het er maar moeilijk mee. Voordat ik mijn lof voor de speelfilm Sint uitspreek, moet ik even kwijt dat ik me verbaas over zoveel 'kaas-en-tulpen-moralisme' rondom de betreffende filmposter. Ik heb het ding bestudeert maar je moet wel heel erg graag de publiciteit willen zoeken (of willen meeliften op de grote naam Dick Maas) om je druk te maken over de afbeelding.

Sint-affiche-reclame-commissie1.png

Hier is hij dan. De poster waar Johan Nijenhuis zo overstuur van geraakt is

Poster speelfilm Sint

Op de poster staat het silhouet van Sinterklaas afgebeeld, met achter zich een volle maan. Sinterklaas ziet er op het eerste oog gewoon uit, maar als je beter kijkt (en dan moet je echt goed kijken) dan zie je dat in het gezicht van Sinterklaas een doodshoofd verstopt zit. Omdat Sint in de avond wordt afgebeeld op de poster, is zijn gezicht in schaduwen verzonken. Werkelijk niets om je druk om te maken en slechts subtiel griezelig, en je moet kinderen echt vertellen wat er verder nog te zien is, anders zien ze dat doodshoofd over het hoofd. Kinderen zien alleen maar die mooie nachtelijke hemel vol sneeuw en maanlicht, en hun held, Sinterklaas, op dat onverwoestbare schitterende paard…

Reclame Code Commissie

Niemand maakte zich druk om de poster, totdat Nijenhuis de publiciteit begon te zoeken. Wat bezield de beste man? Blijkbaar is het toch voldoende reden om de poster als schadelijk voor kinderen te bestempelen. Voer voor de pers natuurlijk. En omdat er inmiddels zoveel over geschreven en op TV over gepraat is, heeft de Reclame Code Commissie al veel telefoontjes gekregen. Al 1600 mensen hebben gebeld om te laten weten dat ze de poster ook een beetje eng vinden. Voor alle duidelijkheid. In de videotheek moet je niet raar opkijken als je pornografie naast de kinderfilms ziet staan, en daar mag je niet moeilijk over doen in Nederland want dan kijkt men je aan alsof je uit het stenen tijdperk komt. Maar Sinterklaas afbeelden als een beetje enge man, dat is heiligschennis, blijkbaar. Een staaltje mieren copuleren op zijn Hollands. Nederlanders kunnen soms zo zeuren op het verkeerde moment. Vele posters die gebruikt worden voor horrorfilms, zien er vele malen enger uit dan het affiche van Sint waarop Sinterklaas in schaduwen gedompeld staat afgebeeld. Gewoon een lekkere poster. Niks mis mee. De doelgroep voor de film Sint is overigens 16 jaar en ouder.

Sint, de film van Dick Maas

In hun hand een juten zak vol pepernoten, cadeautjes, chocoladeletters en snoep. Ze spreken met een zware stem en leggen pepernoten in je hand. Ze hebben een roe, het is een bosje samen gebonden takjes waarmee ze 's nachts de schoorsteen vegen. Je hoopt dat ze je er niet mee zullen slaan. Ze vertellen over een groot rood boek, waar jouw naam in staat. Sinterklaas houdt alles bij, of je lief geweest bent of stout, of je goed je best gedaan hebt op school… Je vreest die man. Je weet dat zijn pieten je in de jutezak kunnen stoppen en je mee kunnen nemen naar Spanje, als hij kwaad wil… Als Sint kwaad wil…

Sinterklaasfeest toen en nu

Pieten zwaaiden naar me met een zwarte hand. Sneeuw lag op hun satijnen petten en dwarrelde elke winter uit de hemel op de bomen en de straten. De wereld was wit en winters. Het leven zou eeuwig duren. Elke december opnieuw bevroor je adem als je buiten kwam. Sinterklaas maakte veel goed in die barre tijd van het jaar, met chocolademelk, speculaaspoppen, taai-taai mannetjes, pepernoten met anijs-korrels, en warme bisschopwijn. De pieten hadden zwarte gezichten van het roet uit de schoorsteen. Ze dansten over straat en buitelden achter majorettes aan bij de intocht in de haven. Sinterklaas, waar ik soms een glimp van opving, reed in zijn bloedrode cape op een wit paard. Het paar hinnikte. Uit zijn mond en neusgaten waaierde waterdamp… Soms steigerde het paard en zijn hoeven kletterden op de kasseien. Ik wist dat Sinterklaas elke nacht over de daken wandelde op dat paard. Ik gluurde 's nachts uit het raam maar ik zag hem nooit. Ik zag hem in gedachten voor me. Een zwart silhouet van de man op een paard, dat zich door zijn mijter scherp afstak tegen een zilveren maan in de nacht. Sinterklaas was liefde en vergeving, Sinterklaas was verwennerij en gezelligheid, maar Sinterklaas had ook macht. Hij kon je laten verdwijnen als hij dat wilde. Sinterklaas was een tikkeltje God. 's Nachts hoorde ik in ratten, de pieten door de schoorsteen zakken om mijn lakschoen te vullen met snoep… 's Morgens stond ik vroeg op om te zien wat ik gekregen had. Die sfeer. Die blijdschap.

Lachen en griezelen. Hij komt, hij komt, die enge, enge Sint…

Pakjesavond

En het bonzen op de deur op pakjesavond. Je rende naar de deur maar er stond niemand. Op de stoep of in het portiek stond een zak of doos met pakjes. Wat had Sinterklaas zich snel uit de voeten gemaakt. Je zong je een breuk bij de hete adem van de potkachel vol gloeiende kolen, om hem te bedanken. Maar dat was vroeger. Steeds meer mensen vinden het Amerikaanse kerstmis belangrijker en Sinterklaas is steeds meer naar de achtergrond verdwenen. Persoonlijk vind ik dat jammer. Alleen in ons land wordt Sinterklaas gevierd. Het is jammer om dat unieke feest te laten verdwijnen.

Sint van Dick Maas

Net als we bijna vergeten zijn dat Sinterklaas een intrigerend feest is wat we gewoon gezellig moeten blijven vieren, is er Dick Maas, die de goedheiligman zijn ware aard laat zien. Sinterklaas is in een keer weer een interessant figuur. Het is natuurlijk maar vertier, Sinterklaas als moordenaar, maar zo'n film blaast de Sint wel eventjes nieuw leven in. Van mij mag het. Het gegeven van de film heeft met alle respect, een potsierlijk soort humor. Heremijnhemel, de goedheiligman als seriemoordenaar. Je schiet onwillekeurig in de lach, omdat het geniaal is. Naast de vele zoetsappige Sinterklaas anekdotes die er zijn, nu dus een vergezochte horrorfilm rondom slechtheiligman Sinterklaas. Niemand ziet het aankomen, maar Sinterklaas blijkt een smerige moordenaar te zijn. In puur Hollandse sfeer met sneeuw en pakjesavond, zien we Sinterklaas van zijn slechtste kant. Een seriemoordenaar die rijkelijk bloed laat vloeien en kinderen onthoofd. (En ja, dat staat hier nu en dat terwijl kinderen jonger dan 16 jaar dit ook kunnen lezen.) De film bevat allerlei kenmerken van horror en is net als 'de Lift', spannend van begin tot eind. De trailer bevalt me alvast prima. De film is ook humoristisch. Voor iedereen die de sfeer van Sinterklaas goed kent, moet dit een film met een enorme knipoog zijn. Het is zo vergezocht dat het verrassend is. Ik verheug me in elk geval zeer op deze film. Niet geschikt voor kinderen jonger dan 16 jaar, dat moge duidelijk zijn.

Sint, het verhaal

Sinterklaas blijkt bij volle maan in een moordenaar te veranderen. Hij blijkt niet op 5 december jarig te zijn, maar ooit vermoord bij volle maan. Nu neemt hij wraak. Huub Stapel speelt de rol van Sint. Vol verwachting klopt ons hart… Ik beschouw 'Sint' als de leukste film verrassing van 2010 en kan niet wachten tot hij draait. Vanaf 11 November kan iedereen vanaf 16 jaar en ouder, de film gaan bekijken. Doen natuurlijk.

Reclame Code Commissie uitspraak

Zoals ieder weldenkend mens reeds aan zag komen, heeft de Reclame Code Commissie op 22 oktober 2010 de klachten rondom de Sinterklaas poster, afgewezen. De poster voor de film mag dus gewoon blijven en hoeft niet aangepast te worden.