Scooter of snor kopen, nieuw of tweedehands?

Als een scooter of snor gaat kopen, besluit je eerst of er geld is voor een nieuwe of een tweedehands snor of scooter. Als je een nieuwe scooter of snor gaat kopen, is het een kwestie van je keus bepalen welk type je wilt aanschaffen. Als je een tweedehands gaat kopen, kun je wel wat tips gebruiken. Tweedehands snor of scooter of brommer kopen, waar moet je op letten?

Een tweedehands scooter, snor of brommer kan nog best een tijd meegaan, maar dan moet je wel een goede kopen. Neem dus geen overhaaste beslissingen en laat je ook niet opjagen door
de verkoper. Vaak genoeg probeert de verkoper wat druk uit te oefenen zodat je snel tot koop overgaat. Er zijn echter zat tweedehands voertuigen te koop, en je kunt je geld maar eenmaal uitgeven. Koop je een betaalbare nieuwe scooter, kijk dan ook eens bij: Neckermann. Ze hebben een enorme keus aan scooters.

Een tweedehands scooter of brommer kopen

Een scooter of brommer kopen is voor jou een belangrijk moment. Mogelijk heb je net je rijbewijs gehaald en heb je gespaard om de scooter, snor of brommer te kopen. Daarom is het belangrijk dat je een goede tweedehands koopt en geen barrel. Er zijn een aantal dingen waar je extra goed op moet letten bij de aanschaf:

  • A. De leeftijd van het voertuig. Maar al te vaak wordt er gesjoemeld met de ware leeftijd van een scooter, snor of brommer. Helaas is het aan een advertentie niet te zien of men de waarheid vertelt, dus je moet altijd vragen om een aankoopbewijs van het voertuig, het framenummer (of chassisnummer), de kilometerstand, de klasse (snor of bromscooter). Ook wil je weten hoe oud het voertuig precies is en of het ooit een ongeluk gehad heeft. Als het ooit bij een ongeluk betrokken is, is het niet betrouwbaar meer omdat het voertuig kan zijn opgelapt, terwijl er toch nog gebreken zijn.
  • B. Geloof niet blind wat er in advertenties staat. Regelmatig komt het voor dat onjuiste informatie wordt verstrekt in advertenties. Men wil dan de hoogste prijs voor een voertuig en uiteraard levert een oud voertuig minder geld op dan een jong. Vraag dus altijd om het aankoopbewijs en om andere dingen onder A genoemd. Als je niet kunt achterhalen hoe oud het voertuig werkelijk is, kun je beter van de koop afzien.
  • Wat is de toestand van de snor, scooter of brommer? Roest, kapotte delen, versleten zadel, krassen en overige schade…. Kijk dan liever nog even verder voor een andere voertuig.
  • Maak altijd een testrit. Let dan op geluiden. Klinkt de motor goed of hoor je rare geluiden of voel je trillingen? Maakt hij te hoge toeren? Hou dan reden met een versleten vario. Een motor die shokt bij het optrekken terwijl de motor al warm is, heeft ook problemen met de koppeling of vario. Misschien is die fout afgesteld of helemaal versleten. Voordat je de motor start, controleer dan even of hij koud is. Dan weet je of hij goed start bij koud weer. Als hij al warm is, heeft iemand hem misschien eerst even laten draaien voordat je het voertuig kwam testen. Mogelijk om te verhullen dat hij niet gemakkelijk start bij koud weer. Vraag daarom voordat je het voertuig komt testen of ze de motor niet vooraf willen laten draaien, omdat je graag wilt weten of hij goed start bij koude omstandigheden.
  • C. Stationair, als er geen gas gegeven wordt, moet de motor niet van toerental veranderen. Hij moet constant blijven draaien, zonder grote verschillen in toerental. (Als er een automatische choke aanwezig is zal het toerental echter bij de start iets hoger liggen en dan afzakken.)

Testrit

Tijdens de testrit let je dus op vreemde geluiden en trillingen. Of de start soepel verloopt, of de motor niet uitvalt, enzovoorts. Als dat allemaal goed is, zet de motor dan een paar keer stil onderweg en start opnieuw om te zien of dat steeds goed gaat. Ook is het zinvol om de motor een tijdje te laten draaien om te reageren of de motor niet uitvalt als hij warmer wordt.

bron: scooterwetgeving.nl