Saved From The Titanic (1912)

Saved From The Titanic (1912) is de eerste verfilming die ooit gemaakt werd, van het tragische einde van het beroemde schip 'de Titanic'. Het script werd geschreven door actrice Dorothy Gibson, die zelf de ramp met de Titanic had overleefd. Het was een zogenaamde stomme film, zonder geluid dus, en het verhaal was fictief, hoewel gebaseerd op de ervaringen van actrice Dorothy zelf. De regie werd gevoerd door Étienne Arnaud. Dorothy speelde ook zelf de hoofdrol.

Op 15 april 1912, zonk de RMS Titanic na een aanvaring met een ijsberg. De scheepsramp was direct wereldnieuws omdat 1522 mensen stierven. Slechts een paar honderd mensen overleefden de ramp. Er waren te weinig reddingsboten, die plaats boden aan ruim 1000 mensen, maar er waren tweemaal zoveel mensen aan boord. De meeste reddingsboten zaten zelfs niet helemaal vol. Veel mensen wilden aan het begin namelijk niet in de reddingssloepen stappen, overtuigd dat de Titanic niet zou zinken en dat ze op tijd gered zouden worden of dat de bemanning de problemen onder controle zouden krijgen. Omdat voornamelijk vrouwen en kinderen in de reddingsboten mochten stappen, wilden ook veel vrouwen hun man niet achterlaten. Toen duidelijk werd dat de Titanic heel snel water maakte en daadwerkelijk aan het zinken was, brak er pas paniek uit. De meeste slachtoffers overleden niet door verdrinking, maar door onderkoeling in het ijskoude water. De meeste mensen droegen een reddingsvest, waarin hun dode lichaam na enkele minuten ronddreef. Actrice Dorothy Gibson vertelde na de ramp de vreselijke ervaringen aan haar ouders en verloofde. Haar aanstaande man raadde haar aan om een script van haar ervaringen te schrijven. Een maand na de ramp, op 29 mei 1912 was de film al te zien.

Beelden van kapitein Smith en overlevenden van de Titanic?

Saved from the Titanic (1912)

Dorothy Gibson schreef het script voor Saved From The Titani in korte tijd, en het script werd binnen een week verfilmd. Ze droeg de kleren die ze ook op de fatale nacht van 14 op 15 april had gedragen. In de film speelt ze zichzelf, namelijk een jongedame, Dorothy genaamd, die de ramp met de Titanic heeft overleefd. In de film vertelt ze aan haar ouders een haar verloofde over de verschrikkelijke dingen die ze gezien en gehoord heeft in de nacht dat de Titanic zonk. Dorothy vertelt haar verhaal en door middel van flashbacks wordt de ramp in de film in beeld gebracht. Haar verloofde is een zeeman, en haar ouders willen vervolgens niet meer dat Dorothy met hem zal trouwen, want ze zien nu in hoe gevaarlijk het op zee is. Ze willen waarschijnlijk niet dat hun dochter jong weduwe zal worden. Uiteindelijk krijgt Dorothy toch toestemming om met haar verloofde te trouwen.

Een typische simpele verhaallijn die past in de periode van de stomme films, maar uiteraard is deze film wel heel interessant omdat de echte ervaringen van Dorothy er ook in verwerkt zitten. Maar waar is de verfilming met Dorothy Gibson in de hoofdrol, gebleven? Men vreest dat de film, die bekend staat als de eerste verfilming van de rampzalige ondergang van de Titanic, definitief verloren is gegaan bij een brand in een studio in 1914, dus slechts twee jaar nadat de film gemaakt was. De beelden op YouTube onder dezelfde titel, is niet de verfilming, maar de beelden zijn wel authentiek.

Kinemacolor

Bij het vervaardigen van de film Saved From The Titanic uit 2012 werd kinemacolor toegepast waardoor er kleuraccenten aan de beelden werden toegevoegd. Vanaf 14 mei 1912 was de film al te zien.

  • Regie: Étienne Arnaud
  • Script: Dorothy Gibson
  • Hoofdrol: Dorothy Gibson
  • Distributie: Motion Picture Distributors and Sales Company
  • Première: 14 mei 1912 (VS)
  • Lengte: 10 minuten
  • Taal: Engels, maar niet gesproken.
  • Uitgebracht in: Verenigde Staten
  • Productie: Harry Raver

Documentaire Titanic

The true story, Titanic.