Reclamefolder maken. Hoe ontwerp je een reclamefolder?

Reclamefolder. Flyers, je kent ze wel, de Wibrafolder, de Lidl folder, de Aldi Folder, de Gamma folder… Alle reclamefolders hebben tot doel om klanten te trekken en ze attent te maken op producten en prijzen en kortingen. Het is een vorm van reclame die nog steeds vruchten afwerpt, ondanks sommige unieke manieren om online reclame te maken. Drukwerk is echter niet goedkoop. Hoe maakt je je eigen reclamefolder?

Om een eigen reclamefolder te maken is het belangrijk om je af te vragen wat er allemaal in moet komen te staan. Als je zeer veel reclamefolders nodig hebt, en als je veel foto's in de folder wilt, dan is drukwerk waarschijnlijk het handigste. Als je echter slechts enkele honderden flyers wilt verspreiden, kan het goedkoop en leuk zijn om ze zelf te maken. Wat heb je nodig?

 • Schrijfpapier
 • Tekst voor in de folder
 • Eventuele afbeeldingen die bij de inhoud van de folder passen, bijvoorbeeld de afbeelding van een product of gebouw
 • Enkele voorbeeldfolders, die bij u in de brievenbus liggen
ArmonysMeetup110120.jpg

Flyer maken

Om zelf een flyer te maken is het handig om eerst eens kritisch naar bestaande flyers te kijken. Wat valt op?

 • De tekst is to the point en informatief
 • Het is geen ellenlang verhaal maar bestaat uit kernachtige tekst
 • Alle noodzakelijk informatie staat er op
 • Misschien wordt er gebruik gemaakt van slogans
 • De tekst staat zorgvuldig over de pagina verdeeld (lay-out)
 • Er worden niet te veel verschillende lettertypes door elkaar heen gebruikt
 • De 'klant' weet waar de folder over gaat en krijgt zo snel mogelijk gewenste informatie zoals: openingstijden, prijzen, kortingen, aanbiedingen, adres, enzovoorts.
 • Plaatjes maken de folder nog interessanter

Aan het werk

Gebruik de computer om de tekst op te maken. Zorg dat de tekst foutloos is en dat de informatie duidelijk is. Laat de tekst aan anderen lezen om te vragen of het zo duidelijk overkomt. Probeer een aantrekkelijke tekst te schrijven, zodat men benieuwd wordt naar het product. Stel je maakt een flyer om je huis te verkopen. Zet er dan een foto op van het huis, en vertel positieve dingen over het huis, de ligging, de buurt en de tuin en/of het balkon. Zorg dat de foto aantrekkelijk is. Dat het huis er verzorgd op staat. Niemand heeft namelijk zin om een donker huis wat in de regen staat, te bezichtigen. Kijk dus ook naar het product en pas de lay-out van de folder daar op aan. Hou in gedachten dat de klant via de folder interesse moet krijgen.

flyer.jpg
Zwart-wit folder, goedkoop en makkelijk te maken

Gekleurde folder zelf maken

Natuurlijk kan je een zwart-wit folder maken, dat is goedkoop en makkelijk. Maar wat kleur erbij maakt de folder nog aantrekkelijker. Je kunt de folder dus helemaal in elkaar zetten en met behulp van verf, gekleurd papier en/of viltstift, de folder wat kleur geven. Daarna kan je de tekst uitprinten of een zwart-wit tekst uitprinten op gekleurd papier. Bij een winkel waar je veel kopie├źn kunt laten maken, kan je duizenden folders laten printen voor een prikkie.