Pronokal. Wat is dat voor een dieet?

Het Pronokal dieet is een nieuw proteïne dieet wat enorm in de belangstelling staat. Begrijpelijk, veel mensen willen veel afvallen en het Pronokal dieet belooft wonderen. Het is over komen waaien uit Spanje waar duizenden mensen al tientallen kilo's zijn afgevallen met deze methode. U mag denken aan 5 tot 10 of zelfs tot 15 kilo afvallen in de 1e maand. Onder medische begeleiding, dat wel. Anders is het fysiek te zwaar. Dat kost natuurlijk wel wat. Hoe werk dit dieet dan en is het aan te raden? Wat is het en hoeveel kost het?

Het Pronokal dieet werd ontwikkeld door de Spanjaard Dr. Augusti-molins. Het is een dieet waarbij echt eten voor langere tijd van het menu geschrapt wordt. In plaats van echt voedsel, eet u langdurig de inhoud van zakjes met proteïne voeding. De proteïne zakjes bevatten naast veel eiwitten ook de noodzakelijke vitamines en mineralen die u normaal gesproken via gezond eten binnenkrijgt. U mag dus eigenlijk een periode (ongeveer 3 a 4 maanden) niets eten wat gewoon eten bevat. U eet alleen de inhoud van de zakjes van Pronokal. Ook eet u weinig. Uitsluitend producten die gemaakt zijn van lactovegetarische eiwitten. (Mogelijk zijn dit eiwitten die voornamelijk uit zuivelproducten en eieren worden gehaald.) Pronokal dieet is een zeer streng en duur dieet. Persoonlijk ben ik een grote voorstander van een veel goedkoper en lekkerder alternatief: het Mentale dieetplan

Pronokal, waar kunt u het kopen?

U kunt het nergens zomaar kopen. Deze eiwitproducten wordt alleen via huisartsen voorgeschreven, maar niet door elke huisarts. Het Pronokal team kijkt of er een arts in uw regio is die het dieet wil voorschrijven. U kunt de maaltijd vervangende producten pas kopen als een arts u het dieet heeft voorgeschreven.

wkPGf9

Overgewicht is vrijwel altijd het gevolg van te veel eten en te veel koolhydraten en suiker eten, in combinatie met te veel verkeerd vet, en te weinig beweging. Lees ook het succes van: het Mentale dieetplan. (aanrader!)

Pronokal, hoe werkt dat?

De Pronokal methode is erop gericht om zwaarlijvige mensen in zo'n kort mogelijke tijd, zoveel mogelijk te laten afvallen door middel van uitsluitend eiwitten. Veel en snel afvallen is immers de wens van veel mensen met overgewicht. Bij proteïne diëten waarbij u veel afvalt, zoals het succesvolle Mentale Dieetplan, valt u ook veel af in korte tijd, maar u komt dan geen voedingstoffen te kort. Ook mag u gewoon voedsel eten. U valt daarmee in de eerste periode 6 tot 10 kilo af. Daarna 1 a 2 kilo per week. Zelf ben ik 17 kilo afgevallen met het Mentale dieetplan, de reden waarom ik er dan ook heel enthousiast over ben. Dat is geen crash-dieet en er zit een receptenboek bij met enorm lekkere recepten die u uit gewone voedingsproducten kunt bereiden. Met Het Mentale dieetplan kunt u vrij gemakkelijk 15 tot 20 kilo afvallen. Ook na die periode kunt u blijven afvallen met dit dieet. U eet dan echte eiwitten in de vorm van vlees, vis, eieren, kaas en groenten, maar ook gezonde granen, gezonde koolhydraten, zuivel en regelmatig ook fruit. Bij de Pronokal methode is dit allemaal niet het geval. U eet dan eigenlijk alleen nog de inhoud van de zakjes die u kopen moet, en die bevatten zo weinig energie dat u afvalt met de snelheid van iemand die uitgehongerd wordt. Is dat nou werkelijk nodig om gewicht kwijt te raken? Voor zeer zwaarlijvigen kan dit wel een oplossing zijn. De Pronokal methode is er op gericht om het lichaam nog net zo veel eiwitten en voedingssupplementen te geven (in de vorm van natrium (zouten), kalium (zoeten), magnesium en calciumsupplementen (kalk) en andere noodzakelijke vitamines en mineralen), dat u kunt functioneren. U mag de eerste maanden niet intensief bewegen. De strengste fase van dit dieet moet u ongeveer 3 a 4 maanden volhouden. Voedingsstoffen haalt u normaal gesproken uit gezonde voeding. Nu haalt u de hoog nodige voedingsmiddelen uit zakjes. Omdat u eigenlijk nauwelijks nog vetten, suiker of koolhydraten binnenkrijgt, en ook geen normaal eten meer eet, valt u af. Eigenlijk is het heel simpel. Er is immers nog nooit iemand dik gebleven in tijden van honger. Daarom mag het Pronokal dieet dan ook alleen onder begeleiding van een arts en medisch team worden gevolgd. Men spreekt van permanent toezicht. Daarmee wordt bedoelt dat u regelmatig gecontroleerd moet worden, gedurende twee jaar. Er zitten ook voordelen aan. U krijgt aandacht van diëtisten en een arts. U wordt ook daardoor gemotiveerd. Het is duur, en omdat het zo duur is kan dat een extra stok achter de deur zijn. U kunt er veel mee afvallen, maar het is geen wondermiddel. Het is feitelijk een proteïne crashdieet onder begeleiding van een Pronokal team. Voor zwaarlijvige mensen kan dit natuurlijk toch zijn wat ze nodig hebben. Alleen als uw huisarts er ook zo over denkt.

Wat eet u?

Bij het Pronokal dieet eet u in eerste instantie alleen maar de inhoud van zakjes met proteïne poeder (eiwitten) aangevuld met vitaminesupplementen. De zakjes kunnen geschikt zijn om een shake te maken of een soep of een drankje. Het dieet wordt in 3 periodes opgedeeld:

  • 1e fase: Afvallen. Voornamelijk dankzij maaltijd vervangende zakjes met eiwitten van Pronokal
  • 2e fase: Opnieuw leren eten. U leert wat u wel en niet mag eten. Er worden steeds meer voedingsmiddelen aan uw dieet toegevoegd, zodat u weer een gewoon eetpatroon met echt voedsel kunt ontwikkelen
  • 3e fase: Het gewicht eraf proberen te houden. Als u het nog niet wist dan verneemt u wat u wel en niet moet doen om op gewicht te blijven. Voor de meeste mensen met overgewicht is dat wel bekend, maar u zal nu geadviseerd worden om koolhydraten te beperken, want dat zijn de echte dikmakers

Feitelijk bestaat het dieet dus eigenlijk uit de drie fases waaruit de meeste diëten bestaan: afvallen met een dieet, tips over gezonde voeding, proberen het gewicht eraf te houden. Het succes van het Pronokal dieet lijkt dan ook voornamelijk te bestaan uit het enorme gewichtsverlies in korte tijd, doordat het een zeer streng crash-dieet is, en het feit dat het daarna wel weer even duurt voordat een mens weer alle kilo's terug heeft. Pronokal zorgt voor de diëtisten en het medisch toezicht. Valt u veel af met dit dieet? Jazeker. Is het gezond? Dat lijkt me sterk. Voor wie is het geschikt? Wellicht voor mensen die morbide obese zijn en in zeer korte tijd veel moeten afvallen, maar alleen als de huisarts er achter staat.

Ketose bij Pronokal

Na een periode van zeer weinig koolhydraten eten gaat u in ketose. Dat houdt in dat u een tekort heeft aan koolhydraten en uw lichaam reageert daarop door sneller vet te verbranden. In feite werkt dat bij elk potreinedieet zo, dus dit is niet zo heel erg bijzonder. Als u in ketose bent voelt u zich verder goed. Dat wordt als motiverend omschreven. Het Pronokal dieet is een crashdieet. U mag het dan ook alleen volgen na een medisch onderzoek. Dit dieet mag daarom ook niet gevolgd worden door kinderen (jonger dan 16), volwassenen die niet helemaal gezond zijn, of ouderen (65+). Alleen kerngezonde mensen met heel veel overgewicht mogen dit dieet dus volgen. Het dieet kan namelijk nogal belastend zijn voor de nieren en de lever, wegens het hoge eiwitgehalte. Het afvallen gebeurt onder medisch toezicht en kost ongeveer 300,- tot 400,- per maand. De producten die gemaakt zijn van deze eiwitten zijn soepjes, shakes, drankjes, repen, een soort pannenkoekmeel van eiwitten, en zo meer. Qua variatie in feite te vergelijken met andere koolhydraat arme producten. U koopt de producten zelf en de verzekering vergoed ze niet.

Is het Pronokal dieet bewerkelijk?

Nogal. U moet bijvoorbeeld uw eigen brood bakken. Het gaat dan om brood wat geen gewoon brood is, maar brood wat u bakt van eiwitpoeder. Een broodje bevat dan 90 kcal. Vreemd genoeg is dat ongeveer evenveel als een gewoon volkoren kadetje. U moet gewoon voedsel vaak weten te weerstaan.

BMI?

Het Pronocal dieet gaat niet uit van het BMI om uw streefgewicht te bereiken. Men gata uit van 100 - uw lengte. Daarna nog voor elke tien jaar ouder dan 20 jaar, 1 kilo erbij. Voorbeeld:

  • U bent 1.70 lang
  • U trekt daar 100 vanaf
  • U houdt 70 over
  • U bent 41 jaar dus dat is 20 boven de 20, daarom telt u er 2 kilo bij op
  • Uw ideale gewicht is dan 72 kilo

Blijft het gewicht eraf?

Daar kan ik kort over zijn. Net als bij ieder ander dieet, blijft het gewicht er alleen af als u gezond blijft eten en leven. Daar hoort opletten wat u eet, bij, en ook regelmatig bewegen. Iedereen die na het Pronokal dieet het oude eetpatroon weer oppakt, zal heel snel weer aankomen. Doen? Alleen als u gezond bent, en als u denkt dat u dit aankunt, en als u de medische keuring doorkomt, en als u ouder bent dan 16, jonger dan 65, en als u er een paar duizend euro per jaar voor uit kunt trekken.