Paarden verzorgen, hoe verzorg je een paard?

Paarden zijn schitterende dieren, al eeuwenlang geliefd bij mensen. Paarden verzorgen is een leuke bezigheid, waarbij de band tussen mens en het paard versterkt kan worden. Een paard verzorgen is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je weet wat je wel en niet moet doen. Als je zelf een paard bezit, heb je ook bepaalde spullen nodig om het paard te verzorgen.

Een paard heeft dagelijkse verzorging nodig, en droge schone stal, zout om aan te likken en water en voedsel. Om een paard te verzorgen is meer nodig dan een borstel en manen kam. De vacht moet ook gepoetst worden, het gebit verzorgt, de hoeven gekrabd, enzovoorts. In onderstaande filmpjes leer je stap voor stap hoe je een paard verzorgen moet, als het aankomt op borstelen en hoeven krabben:

Paard borstelen uitleg per filmpje

Spullen om paarden te verzorgen bij Neckermann

Pony borstelen en hoeven krabben uitleg per filmpje

Paard stal verzorgen

Haal het paard uit de stal als je de stal verschonen gaat. Mest de stal uit met een hooivork en kruiwagen. Als je de stal spic-en-span schoon wilt hebben verwijder dan alle stro. Het natte stro moet altijd verwijderd worden. Leg droge stro op de vloer en zo dat er een lekker laagje droge stro op de vloer ligt. Zorg dat de hele vloer bedekt is zodat de hoeven droog staan. Ook wil het paard wel eens gaan rollen in een wat grotere stal, dan moet de vloer lekker zacht is. Verschoon de stal zodra hij vies is, laat het paard niet in een vochtige stal staan.

Paard eten en drinken geven

Een paard eet gevarieerd, kant en klaar voedsel met gezonde componenten, maar ook vers eten zoals groenten en fruit. Wees zuinig met brood, dat is niet zo gezond voor een paard. Een paard is een vegetariƫr. Het eet gras, hooi (droog gras), haver. Ook lust een paard graag een appeltje of een wortel. Om het paard eten te geven leg je het voedsel op je platte hand. Een paard drinkt veel water, dus zorg dat de waterbak schoon is. Hou rekening met zo'n 30 tot 50 liter per dag.