Overgewicht. Wat nu?

Overgewicht. Te dik zijn. Obesitas. Overgewicht bij kinderen en jongeren. Overgewicht komt voor in alle lagen van de bevolking, bij kinderen, jongeren en ouderen. Overgewicht is wat anders dan obesitas. Je kunt enkele kilo's te zwaar zijn, of zoveel overgewicht hebben dat de gezondheid grote risico's loopt. Als je maar een paar kilo te zwaar bent kun je zelfs beter geen diëten gaan volgen. Overgewicht, wat helpt echt?

Overgewicht bestrijden helpt het beste door je eetgewoontes en je manier van leven te veranderen. Lees nog even door, want het is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Eetgedrag en gedrag in het algemeen, zit in veel gevallen, tussen onze oren. Volgens auteur K. Callens, de auteur van bestseller Het Mentale Dieetplan, kan die knop met eenvoudige oefeningen worden omgezet, met een vanzelfsprekend gewichtsverlies tot gevolg, zonder ingewikkelde diëten. Na het dieetplan bestudeert te hebben moet ik toegeven dat dit een zeer goed uitgangspunt is en dat het e-book niet voor niets zo populair is. Het allerbeste bij dit dieetplan is nog wel dat je snel leert om anders te denken over eten en anders om te gaan met eten. Er zit geen dwang achter en het komt niet aan op beheersen, maar het dwangmatige gevoel wat wel of niet eten kan oproepen bij een dieet, wordt op een zeer positieve manier doorbroken.

Diëten onder de loep

Vele bekende diëten zijn in handig boekformaat te verkrijgen. Beroemde diëten zoals het Dukan dieet of het Atkins of South Beach dieet.

Overgewicht

Te dik. Wanneer ben je te dik? Als je enkele kilo's te zwaar bent is het aan te raden om meer overgewicht te voorkomen. Hoe? Eet anders en beweeg wat meer. Het 'anders eten' houdt in dat je bijvoorbeeld na 8 uur 's avonds niets meer eet waarvan je aan kunt komen. Je kunt dus nog wel een stuk komkommer of een tomaatje eten, maar geen toastjes of brood. Een paar kilo overgewicht is geen reden om op dieet te gaan. Weeg je eenmaal per week en als je een kilo aankomt, pas je gedrag dan aan zodat je niet blijft groeien. En beweeg dagelijks, dat is en blijft voor iedereen belangrijk.

obesitas.jpg

Obesitas is overgewicht met veel gezondheidsrisico's

Bewegen, waarom vergeten we het?

Bewegen is erg belangrijk. Ons lichaam is niet gemaakt om dag in dag uit, week in week uit, te luieren of stil te zitten. Ons lichaam is gemaakt om regelmatig te bewegen, bezig te zijn, regelmatig wat inspanning te leveren. Vet wat we opslaan, wordt verbrand als we ons inspannen. Geweldig hoor, dat we in onze welvaartsmaatschappij nauwelijks nog inspanning hoeven te leveren, maar het is funest voor ons gewicht. Veel eten, vet eten, koolhydraatrijk voedsel en veel suiker en zout, en vooral veel eten… in combinatie met weinig bewegen… heel veel van dat lekkere calorierijke eten verbranden we helemaal niet, en het gevolg is vet opslaan op ons lichaam. Ons lichaam is gemaakt om vet op te slaan maar ook om regelmatig te bewegen zodat we dat vet weer kunnen verbranden. Als we niet bewegen, slaan we alleen maar vet op. Als we veel eten, slaan we nog meer vet op. Het gevolg: overgewicht, te dik zijn, obesitas. Waarom is het zo lastig om te bewegen? Als je niet gewend bent om dagelijks te bewegen, heb je waarschijnlijk geen goede conditie. Als je te zwaar bent kan bewegen ook allerlei klachten veroorzaken:

  • Snel buiten adem
  • Schurende lichaamsdelen
  • Pijnlijke heupen, knieën of andere gewrichten
  • Snel spierpijn
  • Vermoeidheid
  • Overige klachten

Dik en moe?

Dikke mensen zijn sneller moe. Het kan vicieuze cirkel worden als je niet beweegt. Van weinig bewegen wordt je namelijk steeds vermoeider. Op den duur kan je zelfs zo moe worden van inactiviteit, dat je het gevoel hebt geen stap meer te kunnen verzetten. Je dagen zal je doorbrengen op de bank of in bed. Andere problemen kunnen een rol gaan spelen, zoals benauwdheid, slaapapneu, hartritmestoornissen, problemen met organen en dergelijke. Advies: ga naar de dokter voor een controle en bespreek je extreme vermoeidheid en/of andere klachten. Als je goed gezond blijkt te zijn, dan ben je waarschijnlijk zo intens moe omdat je niets doet. Het is niet makkelijk om dit patroon in je eentje te doorbreken, maar je kunt het wel. Ga naar buiten, kom in beweging, geniet van het leven. Als je het niet alleen kunt, spreek dan met iemand af om regelmatig te wandelen, bij voorkeur op momenten van de dag dat je je nog redelijk fit voelt, bijvoorbeeld 's morgens. Maak een plan om je beweegpatroon te veranderen en doe het gewoon.

Wanneer ben je te dik?

Je bent eigenlijk niet te dik als je maar een paar kilo te zwaar weegt. Elk mens schommelt per maand wel een paar kilo in gewicht. Vrouwen kunnen zelfs wel een kledingmaat per maand schelen, in verband met hormoonschommelingen en vocht vasthouden. Vlak voor je menstruatie ben je vaak wat zwaarder dan erna. Ga niet op dieet voor een paar kilo 'overgewicht' maar probeer te voorkomen dat je meer aankomt. Je bent te zwaar als je volgens richtlijnen boven je ideale gewicht zit, maar je moet ook rekening houden met je lichaamsbouw en genetische aanleg. Als je slechts een kilo of 1-5 te zwaar bent, kun je beter niet op dieet gaan. Als je meer dan 5 kilo boven je ideale gewicht weegt, ga dan meer bewegen en probeer vaker gezonder te eten. Ben je echt veel te zwaar, gebruik dan Het Mentale Dieetplan om je eet en leefpatroon blijvend te veranderen. Gun jezelf die kans. (aanrader!)