Obesitas, wat kun je er tegen doen?

Obesitas brengt veel problemen met zich mee. Niet alleen lichamelijke ongemakken zoals gezondheidsproblemen, vermoeidheid en huidproblemen, maar ook psychische problemen. Eenzaamheid, sociaal isolement en schaamte omdat het zover gekomen is, spelen daarbij bijvoorbeeld een belangrijke rol. Wat is er tegen obesitas te doen?

U bent te zwaar en op een dag is het zover, u bent obese. Dat wil zeggen dat uw overgewicht een grens is overgegaan, waardoor uw gezondheid onder uw overgewicht gaat lijden. U hebt obesitas als u BMI (Body Mass Index) boven de 30 uitkomt. Dit is een ernstige vorm van overgewicht waarbij u veel gezondheidsrisico's loopt. U kunt wel degelijk afvallen. Bijvoorbeeld met behulp van:

Obesitas, is het mijn schuld?

Ieder mens houdt van lekker eten. U heeft nog nooit iemand horen zeggen 'ik hou niet van lekker eten.' Niet iedereen heeft echter dezelfde erfelijke eigenschappen. Daarom ziet u in de ene familie meer obesitas en overgewicht, dan in de andere. Is het waar dat de een veel meer kan eten dan de ander, zonder aan te komen? Ja, dat is wetenschappelijk bewezen. Is het waar dat mannen meestal sneller afvallen dan vrouwen? Ja, ook dat is wetenschappelijk bewezen. Dit wil echter niet zeggen dat u geen verantwoordelijkheid heeft. Uw gezondheid is belangrijk, niet alleen voor uzelf maar ook voor de mensen die belangrijk voor u zijn. U moet keuzes maken. Obese blijven of besluiten dat u er vanaf wilt. U zou dus kunnen zeggen dat obesitas gedeeltelijk wordt bepaald door erfelijkheid en stofjes in ons lichaam, en ook kan obesitas een psychische oorzaak hebben, maar toch is het wel belangrijk dat u afvalt. Dat kan op verschillende manieren, die veel kans van slagen hebben:

Al deze zaken kunt u op een bepaald moment succesvol combineren met meer beweging. Als u obese bent is bewegen iets waar u misschien helemaal niet naar uitziet. Begrijpelijk, elke stap kost moeite en zelfs schoenen veteren lukt misschien niet meer. Misschien voelt u schaamte om naar buiten te gaan en extreme vermoeidheid door het vele vet op uw lichaam. Of misschien heeft u last van uw gewrichten. Al deze dingen zijn geen fijn vooruitzicht en begrijpelijk dat u er tegenop ziet. Forceer uzelf niet maar beweeg dan wel in huis wat meer. Kom van de bank af, sta wat vaker op, kijk op uw stappenteller of u meer stappen gezet heeft dan gisteren. Na een tijdje, als u eenmaal wat fitter bent van het afvallen, vallen de lichamelijke klachten weg en zal het gemakkelijker zijn. U kunt dan ontdekken hoe fijn het is om weer gewoon actiever te zijn. Om weer een boodschap te kunnen doen en te genieten van heel gewonen dingen zoals een wandeling naar de winkelstraat of een bezoek aan vrienden. De kwaliteit van uw leven zal aanzienlijk verbeteren. Beweeg altijd wat meer dan u van plan was, ook als u nog heel zwaar bent. U kunt beginnen met een stappenteller te nemen en te zien hoeveel u gemiddeld beweegt. Voer dat dan dagelijks een beetje op.

Hoe berekent u uw BMI?

U kunt uw BMI berekenen door uw lengte te delen door uw gewicht, in het kwadraat. Bij een BMI van minder dan 25 en vanaf 20, is uw gewicht gezond. Is uw BMI hoger dan 25 dan weegt u te veel en is uw BMI boven de 30, dan heeft u obesitas. U krijgt zeer waarschijnlijk lichamelijke klachten als u zoveel weegt. Het kan zich uiten op vele manieren die niet samen hoeven voor te komen, bijvoorbeeld:

 • Hartfalen en/of extra vocht vasthouden
 • Kortademig en/of benauwd
 • Diabetes
 • Last van gewrichten
 • Slaapapneu
 • Huidproblemen
 • Overige

Ook kunt u psychisch leed ervaren, zoals:

 • Schaamte voor uw gewicht
 • Emotioneel eten, ook wel emo-eten genoemd (u eet om verdriet, woede, eenzaamheid te verdrijven)
 • Sociaal isolement
 • Gevoelens van minderwaardigheid

Sociale problemen

Als u obesitas heeft kunt u allerlei sociale problemen hebben. Gewoon ergens zitten kan problemen geven omdat de stoelen te klein zijn. Maar ook het staren of lachen van mensen, kan uw sociale leven zeer nadelen beïnvloeden.

 • Sociaal onvermogen (u wilt wel ergens naartoe maar praktische problemen maken het moeilijk. Stoelen zijn te klein of trappen lopen is te zwaar voor u geworden
 • U gaat feestjes en bezoek liever uit de weg, om alle problemen die obesitas met zich meebrengt, zoals schaamte en last van uw dikke lichaam hebben
 • Gewone dagelijkse dingen kosten veel moeite, zoals traplopen, boodschappen doen, veters strikken, wc bezoek, enzovoorts
 • Overige problemen

Hoe ontstaat Obesitas?

Obesitas ontstaat doordat u meer energie uit voedsel kunt halen dan u nodig heeft om te verbranden. Suiker en vet zijn bekende boosdoeners, waar we snel te veel van binnenkrijgen. Overschot aan energie wordt dor ons lichaam zorgvuldig opgeslagen in de vorm van vet, als voorraadje voor dagen dat we minderen voedsel kunnen vinden. In een maatschappij waar overvloed gewoon is, is het begrijpelijk dat er snel sprake is van te veel energierijk voedsel, te veel vetopslag en te weinig verbranding. Gevolg: aankomen. Jaar in jaar uit aankomen geeft overgewicht en op de duur obesitas.

Minder eten, waarom is dat zo moeilijk?

We stoppen pas met eten als we verzadigd zijn. Als we zeggen 'nee dankje, ik zit vol'. Onze hersenen krijgen een signaal binnen. 'Ik zit vol'. Dan stoppen we met eten. Vaak zijn we nog aan het eten terwijl onze hersenen dat signaal nog niet door hebben gekregen. Daarom is langzamer eten al een hulpmiddel om minder te eten. Ook een maag die wel wat gewend is, zit niet zo snel vol. Als we onze maag dan vullen met voedsel wat veel energie bevat, dan komen we nog sneller aan. Wat kun je daar nou tegen doen?

Bent u verder gezond?

Als u verder gezond bent mag u dieet houden zonder overleg met de dokter. Als u niet gezond bent, overleg dan altijd met de huisarts wat voor u het beste is. Gebruikt u medicijnen waar u dikker van wordt, overleg dan met de huisarts wat u verder nog kunt doen om gewicht te verliezen.