Neuspeuteren is lekker!

Neuspeuteren komt veel voor onder aapachtigen, dus ook bij mensen. Het is dus een biologische gewoonte met een logisch doel. Het weghalen van opgedroogde restjes slijm. Het helpt ook om het immuunsysteem te versterken. Toch zijn niet alle wetenschappers overtuigd dat neuspeuteren verstandig is. In de neus peuteren kan immers de neus beschadigen. Ook wordt het gepeuter als onbeleefd en vies gezien. De meeste mensen vinden neuspeuteren van anderen vies, maar vinden ze dat ook van zichzelf?

De neus is een orgaan wat slijm en snot bevat. Als het snot opdroogt, kan het irriteren in de neus. Door snuiten kan je veel snot verwijderen, maar dat lukt niet altijd. Dan wordt het met de vingers uit de neusgaten gepeuterd. Dat peuteren in de neus doen mensen meestal in het geniep, zodat een ander het niet ziet. Toch is het een heel gewone reactie op een droge neus. De officiële wetenschappelijke naam voor neuspeuteren is rinotillexe. Het is voor de meeste mensen heel gewoon om zo nu en dan eens in de neus te peuteren. Als je het hygiënisch wil doen is het echter logisch om er een zakdoek bij te gebruiken. Sommige mensen kunnen niet gewoon een enkele keer neuspeuteren maar ze doen het voordtdurend. Dan is er sprake van dwanggedrag. Dwangmatig neuspeuteren wordt rinotillexomanie genoemd.

Waarom peuteren mensen in hun neus?

Primaten peuteren in hun neus e mensen zijn biologisch gezien, primaten. Waarom? Waarschijnlijk om de eenvoudige reden dat ze een nogal grote neus hebben, en omdat een neus nou eenmaal een orgaan is waarin slijmresten opdrogen. Korstjes, velletjes, eelt, haakjes aan nagels… mensen krabben en pulken graag aan dingen die loskomen van het lichaam. Het ruimt op. Bovendien irriteert opgedroogd slijm in een neus nogal. Het er even uitpeuteren met je vinger, is eigenlijk een heel natuurlijke reactie om de neusgaten schoon te houden zodat je zo vrij mogelijk kunt ademen.

Waarom schaamte?

Mensen schamen zich eigenlijk voor de meeste dingen die uit hun lichaam komen. We zijn dan wel biologische wezens, toch hebben we het daar vaak moeilijk mee. Dat we bewust en onbewust weten dat het niet zo hygiënisch is, speelt waarschijnlijk ook een rol bij de schaamte. Neuspeuteren is iets waar we ons voor schamen, en dat terwijl we eigenlijk weten dat iedereen het wel eens doet of wel eens gedaan heeft. Het is net als naar de wc gaan. Ook daar lopen we niet graag te koop mee en toch doet iedereen het. Misschien is het wel een bescherming, om te voorkomen dat we voortdurend bacteriën en virussen zouden verspreiden. Als we die schaamte niet zouden hebben, zouden we er immers heel anders mee omgaan.

Mucofagie of uit je neus eten

Primaten eten het slijm wat ze uit hun neus peuteren, vaak op. Waarom? Sommige wetenschappers beweren dat het immuunsysteem daardoor sterker wordt. Via het slijm in de neus komen we in aanraking met kleine deeltjes die de afweer kunnen stimuleren. Een ding is zeker. De neus is een orgaan wat regelmatig gereinigd moet worden. Daarvoor is de papieren zakdoek ideaal, en volgens velen is dat ook het beste.

Is neuspeuteren ongezond?

De meningen zijn er over verdeeld of het ongezond is of gezond. Als het inderdaad het afweersysteem versterkt, zou het vooral voor kleine kinderen in meer of mindere mate, zinvol zijn. Bovendien zit de neus vlak boven de mond en bij kleine kinderen komt daardoor ook regelmatig snot in de mond terecht. Toch raden artsen vaak af om in de neus te peuteren. Het kan de neus beschadigen en dan kan er vervolgens weer een ontsteking in de neus optreden. Een ontsteking in de neus kan in theorie weer voor erg vervelende gevolgen zorgen, omdat de neus open is, en via de holtes schade kan doen aan hoger gelegen gebieden. Een enkel keertje neuspeuteren daar ontkomt geen mens aan, maar probeer het te beperken en maak gebruik van papieren zakdoekjes.

Bron: wikipedia