Nederlandse orde van advocaten, wat is dat?

De Nederlandse orde van advocaten is een beroepsorganisatie van en voor advocaten in Nederland. De Nederlandse orde van advocaten wordt ook wel De Orde genoemd. Het doel van De Orde is zorg dragen voor de kwaliteit van diensten die door en aan advocaten geleverd worden. De Nederlandse Orde van advocaten is een publiekrechtelijke beroepsorganisatie.

Lawyer.jpg

Advocaten

Advocaat worden is een mooi beroep. Hoewel advocaten over het algemeen opkomen voor de rechten van mensen in juridische zaken, hebben ook advocaten uiteraard rechten. Daarnaast moeten advocaten ook volgens de richtlijnen hun diensten verlenen. Daarom is er een beroepsorganisatie voor advocaten. Ook advocaten hebben dus een eigen beroepsorganisatie. De Orde adviseert en controleert onder andere op de volgende punten:

  • het opleidingsprogramma voor de advocatuur
  • tuchtrechtspraak
  • het opstellen van bindende regels voor advocaten, zo ook vorderingen
  • verstrekken van voorlichting en dienstverlening aan zijn leden
  • adviseert de overheid bij beleidsvoornemens en wetsontwerpen

Elke advocaat is verplicht ingeschreven bij de orde van advocaten. Er zijn in Nederland meer dan 15.000 advocaten. Jaarlijks starten ongeveer 1000 personen aan de beroepsopleiding advocatuur. Voor velen is advocaat worden een aantrekkelijk beroep, ook steeds meer vrouwen kiezen voor het beroep van advocaat. Iets minder dan de helft van alle advocaten is tegenwoordig vrouw, ongeveer 42%.

Bron: advocatenorde.nl