Moleculair koken, recepten en tips

Moleculair koken is een nieuwe hype in het culinaire circuit. Reeds bekend bij de Fransen en Italianen, nu krijgt deze vorm van gastronomie ook steeds meer bekendheid in Nederland. Sterker nog, moleculair koken is mega populair. Maar wat is moleculair koken nou eigenlijk, en hoe leert u moleculair koken? Tips en tricks en recepten in dit artikel.

Moleculair koken. Het klinkt prachtig futuristisch. Helemaal modern. Maar wat houdt het eigenlijk in? Bij Moleculair koken buigen goede koks en betrokken chemici zich over het fenomeen Moleculair koken. Gooide men voorheen gewoon lekker alles in een pan en verhitte men de boel, tegenwoordig wordt er eerst eens goed gekeken wat voor invloed een bepaalde behandeling op ons voedsel heeft. Welke chemische processen zorgen voor optimaal smaak en structuur en behoud van voedingswaarde? De wetenschapper kan nu samen met de chef-kok de keuken in. Lekker kokkerellen op wetenschappelijk niveau. Wilt u zelf Moleculair leren koken, er is een kookboek wat u kunt verkrijgen bij: Moleculaire Kookboeken, deze staan vol recepten die u gemakkelijk thuis kunt bereiden.

Moderne koks leren moleculair koken

Koken met stikstof?

Koken met vloeibare stikstof valt (ook) onder moleculair koken. Vloeibare stikstof is intens koud. Alles wat u ermee aanraakt, bevriest onmiddellijk. Daardoor biedt vloeibaar stikstof de mogelijkheid om voedsel zo snel in te vriezen dat we het ons nauwelijks kunnen voorstellen. Voedsel is in een mum van tijd bijna tot -200 graden bevroren. (196 graden onder nul, meen ik). Hoe het precies werkt kan ik niet uit eigen ervaring vertellen, maar het blijkt ook mogelijk om met stikstof te frituren. Stikstof heeft een wat onprettige naam, maar het is net als zuurstof, een edel gas. Geurloos en smaakloos. Het is niet giftig. U kunt op verschillende manieren Moleculair koken, kijk bijvoorbeeld eens bij: Moleculaire Kookboeken

MG of Moleculaire Gastronomie?

In Frankrijk kan men Moleculaire Gastronomie studeren aan de universiteit. Men wil de kennis op het gebied voor processen tijden bereiding van voedsel, doorgronden, op wetenschappelijk niveau. In de keuken leidt kennis over Moleculair koken vooral tot heerlijke gerechten.