Mexicaanse griep, hoeveel doden zijn er al?

Mexicaanse griep, hoeveel doden zijn er al? In Nederland zijn inmiddels (november 2009) achttien mensen overleden aan de Mexicaanse griep. Het verschrikkelijke verlies van verschillende jonge mensen heeft heel Nederland weer waakzaam gemaakt voor het verraderlijke Mexicaanse griepvirus, wat onverwachts zeer agressief kan toeslaan. Hannah Scheffer was het eerste Nederlandse griepslachtoffer die gezond was voordat ze besmet raakte met het varkensgriepvirus, en vervolgens zeer snel overleed.

Rondom dezelfde periode overleed ook een driejarig kindje aan het virus. Veel Nederlandse slachtoffers waren voor de besmetting met het virus al in meer of mindere mate extra kwetsbaar door andere ziektes, maar het virus treft ook gezonde mensen. Vermoedelijk om paniek te voorkomen geeft het RIVM weinig informatie over het verloop van de ziekte bij de overleden personen. Wel lijkt het er op dat vooral mensen onder de 65 door het virus besmet worden en in sommige gevallen overlijden.

Epidemie Mexicaanse griep

Er is officieel een epidemie van de Mexicaanse Griep in Nederland, omdat momenteel langer dan twee weken 55 mensen per 100.000 mensen besmet zijn met het virus. Ruim 1000 mensen liggen momenteel in het ziekenhuis met een besmetting van het virus. Men neemt echter geen extra voorzorgsmaatregelen omdat de griep bij de meeste mensen niet ernstig verloopt. Men doorstaat de griep over het algemeen goed en de verschijnselen zijn te vergelijken met de ernst van een gewone griep. Waarom een gezond meisje als Hannah Scheffer ineens wel dodelijk wordt getroffen door het virus, is niet helemaal met zekerheid te verklaren. Er zijn enkele (niet bewezen) mogelijkheden:

  • Het virus beschikt onverwachts over zo'n agressieve aanval dat het afweersysteem als het ware lam wordt gelegd. De verschijnselen lijken dan op een soort allergische shock
  • Stoffen komen vrij als het virus het zenuwstelsel aantast die giftig zijn waarbij de ademhaling verlamd raakt of toxische effecten op de hartspier met problemen hartritme
  • Bloedstollingsstoornissen als gevolg van het virus
  • Een combinatie van bovenstaande redenen
  • Ademhalingsstilstand en hartfalen

GGD telefoonnummer Mexicaanse griep

De GGD krijgt veel vragen over de Mexicaanse griep. Ze hebben daarom een speciaal telefoonnummer geopend waar iedereen met vragen naartoe kan bellen: 050 367 45 45.

Griepvaccinatie

In november 2009 is men in Nederland begonnen met vaccineren tegen de Mexicaanse griep. Niet iedereen is overtuigd dat het vaccin veilig is op lange termijn, maar de griep brengt waarschijnlijk meer risico's met zich mee. Met name risicogroepen, zwakkeren en kinderen worden daarom gevaccineerd om een zo groot mogelijke bescherming te bieden. Kinderen jonger dan zes maanden mogen niet gevaccineerd worden maar de naaste omgeving wordt dan wel gevaccineerd om de risico's te beperken.