Koolhydraat arm brood, ja of nee?

Steeds meer mensen zijn zich bewust dat koolhydraten in producten waar wit meel in voorkomt, zich gemakkelijk omzetten in vetten die als reserve op ons lichaam wordt opgeslagen. Koolhydraten zijn suikers, ook wel trage suikers genoemd. Bekende proteinedieten mijden koolhydraten in meer of mindere mate, waardoor u toch lekker eten kunt, maar veel minder koolhydraten binnenkrijgt. Er zijn ook koolhydraatarme producten, waardoor u toch nog veel mag eten op dat gebied. Een van die koolhydraatarme producten die steeds meer in opkomst is, is koolhydraatarm brood. Is dit aan of af te raden?

Aan elk dieet zitten wel voor of nadelen. Dieten zijn eigenlijk alleen gezond om te volgen, als u geen kwalen heeft. Bent u niet helemaal gezond, dan is dieet houden vooral verstandig in overleg met een arts of voedingsdeskundige. Mijn favoriete dieet is:

Proteinedieet

Ik las onlangs negatieve kritiek op proteïne diëten. De redenatie was dat men snel weer terugvalt in het oude voedingspatroon, zodra men weer gewoon gaat eten. Toen ik dat las dacht ik 'maar dat is met elk dieet toch zo?' Wat is trouwens 'weer gewoon eten'? Wat bedoelde de schrijver daarmee? Gewoon eten werd in het artikel gepresenteerd als 'weer te veel eten zoals vroeger', en dat is eigenlijk niet gewoon. Of in elk geval is het niet gezond.
Toch is het begrijpelijk dat we wel eens te veel eten. In de natuur komt het ook voor dat dieren te veel eten als ze daartoe de gelegenheid hebben, want een beetje extra vet is handig voor tijden van schaarste. Persoonlijk ben ik wel een voorstander van dieten met weinig koolhydraten, omdat ik er goed mee afgevallen ben en omdat het mijn leven heeft veranderd. Het koolhydraatarme brood hoort daar voor mij bij. Het houdt namelijk in dat ik toch nog brood kan eten, terwijl ik toch een koolhydraatarm dieet volg. Heerlijk! Ik eet 's morgens mijn koolhydraatarerme boterham, met kaas, ei, wordt of kip. Ik neem voor de zekerheid dagelijks een multivitamine pil in, maar eerlijk gezegd eet ik gezonder sinds ik een koolhydraatarm dieet volg, dan daarvoor. Waarom? Ik eet nu meer vloerbare vetten, mager vlees en vis, minder koolhydraten, vaker groenten en zelfs vaker fruit, want vroeger at ik helemaal nooit fruit.

Eindelijk afvallen

Eindelijk kunnen afvallen is een verademing. Dat het mogelijk is, weet ik uit ervaring. Het mentale dieetplan geeft een enorme psychische ondersteuning en het dieet is prima te noemen. Koolhydraatarm brood zorgt ervoor dat ik toch nog brood kan eten, waar ik immens dankbaar voor ben. De multi-vitamines zorgen ervoor dat ik toch mijn belangrijkste vitamines binnenkrijg, en het afslankmiddel zorgt ervoor dat ik veel minder vet opsla. Ik heb meer lucht, ik ben fitter, ik heb een ander leven door deze zaken. Ook is een wandeling maken nu een leuke bezigheid, in plaats van een uitputtingsslag. Ook mijn rugklachten zijn verdwenen. Koolhydraatarm brood past er prima bij. Blij dat het bestaat, dat is mijn mening.

Hoe smaakt het brood?

Het koolhydraatarm brood smaakt wel anders dan gewoon brood, maar toch benadert de smaak zeker de smaak van gewoon bruin brood. Ik vind het een prima afwisseling en op deze manier is het makkelijker koolhydraten te verminderen. U kunt zo nu en dan ook gewoon volkorenbrood eten. Persoonlijk gebruik ik het koolhydraatarm brood om honger te stillen, en tegelijkertijd toch koolhydraten te minderen. Ik vervang een a twee boterhammen per dag voor koolhydraatarm brood. Leker met kaas, smeerkaas of een gekookt eitje.