Kind te dik?

Kind te dik? Kinderen met overgewicht kunnen ongelukkig zijn. Erg dikke kinderen worden snel gepest waardoor ze onzeker worden. Met gymnastiek vallen ze wellicht op en ze kunnen zich anders voelen, een dik buitenbeentje worden. Daarnaast is te dik zijn op vroege leeftijd, schadelijk voor de gezondheid, ook op lange termijn. Bent u zelf te dik, lees dan: Ben jij te dik? Afvallen kan!. In het merendeel van de gevallen zijn verkeerde eetgewoontes in combinatie met te weinig beweging, de oorzaak van overgewicht bij kinderen. U kunt als ouder dus heel veel doen tegen het overgewicht van uw kinderen. Zorg in elk geval dat uw kind niet nog meer aankomt. Waar moet u op letten?

fat_child_overweight_kids1.jpg

Obesitas bij kinderen is helaas niet zeldzaam meer

Bewegen, maar dan als spel

Bewegen is bij afvallen van essentieel belang. Naast gezond en lekker eten, is het van belang dat u uw kind op een positieve manier aanspoort tot meer beweging. Leg niet steeds de nadruk op dik zijn en afvallen, maar meer op gezondheid en plezier. Houdt uw kind niet van sporten in groepsverband, maar meer van gamen, kijk dan eens naar het fantastische game: Afvallen met de Cyberbike is gamen en afvallen tegelijk. Verder: stimuleer uw kind regelmatig buiten te spelen, ga met uw kind naar het zwembad of een park. Als u een hond heeft, laat uw kind het dan ook uitlaten of samen met u. Leer uw kind te genieten van de omgeving, van alles wat u ziet onderweg zoals vogels, winkels, natuur…

Dikke kinderen hebben het vaak letterlijk en figuurlijk zwaar. Ze worden vaak 'dikke' genoemd en komen met gymnastiek vaak minder goed mee. Ze zijn sneller moe en lopen risico op ziektes zoals suikerziekte. Veel vet betekent ook dat je anders bent dan de meeste kinderen. Overgewicht heeft eigenlijk alleen maar vervelende gevolgen. U als ouder kunt nog veel doen tegen het overwicht van uw kind. Hoe?

Handje chips of een zak?

U kent dat wel. Er is chips in huis, de zak gaat open en het is zo lekker vet en zout, dat de zak na tien minuten leeg is. Als u twee kinderen heeft die samen een familiezak chips opeten, krijgen ze die dag vele honderden calorieën meer binnen dan de bedoeling is. U als ouder kunt beter de leiding nemen, een handje chips is een traktatie, een familiezak chips is een probleem. Maar nog beter is het als u uw kinderen leert dat calorierijke snacks zoals snoep, roomijs, taart en andere zoete of hartige en vette traktaties, niet gemaakt zijn om dagelijks te eten. Ze horen alleen gegeten te worden op feestjes. Geen koekjes in huis halen, geen taart, snoep of chips, behalve als het feest is. Als u uw kind dit al jong aanleert, zal het daar zijn leven lang profijt van hebben, want jong geleerd is oud gedaan.

Kind op dieet?

Zet uw kind niet op dieet (behalve als huisarts vindt dat het wel op dieet moet). Het lichaamsvet is er langzaamaan aangekomen, u kunt het ook langzaamaan laten verdwijnen. Hoe pakt u het aan?

  • Maak onderscheid tussen dagelijks voedsel en feestvoedsel. Feestvoedsel (snoep, roomijs, frituur, chips en dergelijke) horen bij feestjes. Je eet die ongezonde dingen dan ook alleen op feestjes en niet zomaar. Leg uit dat feestvoedsel niet gezond is, maar dagelijks voedsel wel. Leg uit dat u graag wilt dat uw kind gezond blijft. U kunt alles nog benadrukken door uit te leggen dat ook de tanden van uw kind niet goed tegen feestvoedsel kunnen. Uw aanpak en uitleg is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. Laat uw kind merken dat hij/zij goed is zoals hij is, maar dat het feest-eten niet goed voor hem/haar is. Haal feest-voedsel dan ook niet zomaar in huis, alleen als er iets te vieren is.
  • Geef zelf het goede voorbeeld. Eet alleen feest-eten op feestjes, niet zomaar
  • Zeg niet steeds tegen uw kind dat het af moet vallen, dat kan het gevoel oproepen dat u het kind zelf als persoon niet goed vindt. Leg daarom de nadruk op gezondheid. Zeg dus niet ' je bent te dik en daarom mag je geen patat,' maar zeg 'feest-eten is niet gezond voor je en het is vandaag geen feestdag.'
  • Schrap overmatige hoeveelheden frisdrank van het 'menu'. Kies voor light frisdranken (niet meer dan twee glazen per dag) en vers geperst fruit, limonade van siroop (met mate) of een kopje thee en melk, karnemelk, yoghurt.
  • Op warme dagen: kies voor waterijs, niet voor roomijs. (Roomijs is feestvoedel) waterijs zit er net tussenin maar moet kunnen op warme dagen, warmer dan 25 graden bijvoorbeeld
  • Laat uw kind elke dag bewegen, door middel van sport en/of buiten spelen, zwemmen, fietsen, skeeleren, enzovoorts. Ook een middag in de speeltuin geeft uw kind lekker veel beweging. Neem dan fruit of fruitsalades en ander gezond voedsel mee. Een waterijsje kan als extraatje in de speeltuin gekocht worden, maar koude meloen is een geweldig goed alternatief. Als u toch snoep wilt geven, kies dan voor een snoepje, niet voor tien. Maak dit van het begin af aan duidelijk en ga niet onderhandelen met uw kind. Hou in gedachten wat uw kind ervoor terugkrijgt, een gezond en lichter lichaam. Meer levensgeluk.
  • Vraag mensen in de omgeving van uw kind om alleen fruit of iets anders gezonds aan te bieden als het daar op bezoek is, en het niet vol te stoppen met snoep zonder overleg met u
  • Geef uw kind volkorenbrood in plaats van witbrood
  • Geef uw kind gewoon te eten als het honger heeft, maar kies niet voor ongezonde vette voeding, kies altijd voor gezond. Neem de tijd om samen aan tafel te eten.
  • Op verjaardagen of feestjes: feest-eten is toegestaan op verjaardagen, feestjes en trouwerijen, maar let ook dan op dat het geen schransen wordt.
  • Als u uw kind wil belonen geef het dan een knuffel of lees een verhaaltje voor als beloning. Beloon een kind niet met iets lekkers zoals snoep.