Kernenergie in Nederland

Kernenergie in Nederland kunt u verkrijgen bij Atoomstroom. Deze energie wordt opgewekt in kerncentrales in Nederland en omstreken. Dit is "schoon" en de kwalijke Co2 uitstoot blijft achterwege. Atoomstroom levert net als andere bedrijven, gewoon energie aan huis. Maar hoe schoon is schoon? Kernenergie zal altijd met argusogen bekeken worden.

Ook in Nederland wordt gebruik gemaakt van kernenergie. Kernenergie is zogenaamd schone energie, maar niet als je naar het radioactieve afval kijkt. Dat is natuurlijk helemaal niet schoon. Ook blijken ongelukken met kerncentrales zeer ernstige gevolgen te hebben, zoals in Tjernobyl, en Fukushima in Japan, al gebleken is. Rampen zullen opnieuw gebeuren met kerncentrales, bovendien vormen zije en kwetsbaar doelwit voor terreuraanslagen. Ook kampt men nog eeuwenlang met de ellendige gevolgen na een ramp. Kernenergie is niet voor niets omstreden. Als het mis gaat, gaat het helaas ook meteen dramatisch mis.
cCZPNO

Kernenergie Nederland, of groene energie?

Kernenergie in Nederland wordt niet altijd opgewekt in Nederland zelf, ook wordt er gebruik gemaakt van kerncentrales in Belgiƫ en Duitsland. Nederlanders hebben gemengde gevoelens tegenover kerncentrales. Aan de ene kant wil men de wereld niet meer bevuilen met Co2 uitstoot van andere energiebronnen, aan de andere kant beseft men steeds beter dat energie via kerncentrales ook een grote bedreiging kunnen vormen. Bovendien is het radioactieve afval nog steeds een probleem. De beste energie lijkt daarom energie die wordt opgewekt door zon, wind en water.

Kerncentrales Nederland

In Nederland staan kerncentrales in:

  • Dodewaard (niet in gebruik)
  • Borssele (kerncentrale) Zeeland
  • Almelo (verrijkingsfabriek van uranium)
  • Petten (onderzoekscentrum) Noord-Holland. Hier worden radioactieve isotopen voor onderzoek en medicinale toepassingen gemaakt.

Covra

Centrale organisatie voor radioactief afval (Covra), Borssele (Zeeland). Opslag van radioactief afval.

Meltdown