Kanker van de weke delen, welke sarcomen zijn er?

Kanker van de weke delen, sarcomen, wat is het? Weke delen zijn de delen van het lichaam waar spierweefsel en vetweefsel zit. Als er zwellingen optreden in de weke delen is er vaak sprake van een goedaardige vetbult. Helaas komt het soms voor dat er sprake is van een ernstiger vorm van kanker in de weke delen. Het gaat dan altijd om een of meerdere sarcomen.

Niet meer dan 1,5 % van alle kankersoorten gaat het om kanker van de weke delen, oftewel sarcomen in de weke delen. In ongeveer 40% van de gevallen gaat het om sarcomen in de benen, en dan vaker in de bovenbenen dan de onderbenen. Verder komen sarcomen voor in e buikwand en de borst, in de armen en in het hoofd/hals gebied. Jaarlijks wordt bij 500 a 600 mensen een of meerdere sarcomen in de weke delen geconstateerd. Deze sarcomen kunnen ontstaan als er sprake is van ontsporen van celdeling tijdens ontwikkeling van zenuwweefsel van het spierweefsel, steunweefsel (bindweefsel) of perifeer zenuwweefsel. Het sarcomen lijkt op cellen van het weefsel van de weke delen, maar is anders. kanker van de weke delen komt zowel bij mannen als vrouwen ongeveer even vaak voor.


Weke delen kanker in het been, behandeling

Weke delen sarcomen overzicht

  • Gastro-intestinale stroma tumoren (GIST). Vormen zich uit de spierlaag of de bindweefsellaag van de darmwand. Verspreidt zich grotendeels in de buik en de lever.
  • Ewing-sarcomen en Rhabdomyosarcomen. Ewingsarcomen kunnen behalve in de weke delen ook in de botten ontstaan. Komen vooral voor bij kinderen en jonge volwassenen.
  • Liposarcoom. Gelijkend op vetweefsel. Komt vaker voor na het veertigste levensjaar.
  • Leiomyosarcoom. Gelijkend op gladde spiercellen/glad sperweefsel. Komt voor in baarmoeder, bloedvaten, huid.
  • Synoviasarcoom. Gelijkend op weefsel in pezen, gewrichtskapsels en uiteinden van spieren, komt vaak tussen de 20 en 40 jaar jaar.
  • Maligne perifere zenuwschedetumor. Ontstaat uit de omhulsels van de zenuwen die door het lichaam heen lopen.
  • (Lymf)angiosarcoom. Ontstaat uit bloedvaten of lymfevaten.
  • Kaposi-sarcoom.: voorheen een zeldzaam sarcoom. tegenwoordig niet zo zeldzaam meer aangezien aids is toegenomen. Kaposi-sarcoom type bij aids is agressief.
  • Maligne fibreus histiocytoom (MFH). Een relatief kleine groep sarcomen wordt 'maligne fibreus histiocytoom' (MHF) genoemd. MFH komt meestal voor bij oudere mensen. Deze sarcomen komen het meeste in de benen voor.
  • NOS-sarcomen. Deze weke delen sarcomen bevatten kenmerken van verschillende soorten sarcomen.

Bron: kwf kankerbestrijding