Jeugdpuistjes, hoe kom je er vanaf?

Jeugdpuistjes behandelen. Hoe kom je van je puistjes af? Waar komen puistjes vandaan en hoe kom je snel van je puistjes af? Acne is een vervelend huid probleem. In de puberteit krijgen vrijwel alle jonge mensen puistjes.

Puistjes worden ook wel pukkels of acne genoemd. Mee-eters zijn zwarte pitjes in je huid. Ze zitten vaak op vette plekken, zoals op de neus of op het voorhoofd. Het kunnen puistjes worden als je er te veel aan zit te knijpen. Mee-eters kun je het beste verwijderen met schone vingers, of bij een schoonheidsspecialist of huidspecialist. Acne of jeugdpuistjes komen vaak voor in de puberteit. De pukkeltjes kunnen op het gezicht zitten, maar ook op andere delen van het lichaam, zoals op de schouders en rug. Door verstopping van talgkliertjes in de huid ontstaan pukkels. Gezond leven en goede huidverzorging heeft invloed op het ontstaan van puistjes, maar aanleg is ook een belangrijke factor. Men zegt wel dat goene smoothies ook goed voor je huid zijn..

Acne, wanneer gaat het weer over?

Hormonen zorgen voor veranderingen in de huid. Acne verdwijnt meestal weer vanzelf, na enige jaren, maar soms duurt het veel langer. Bij acne denkt je aan puistjes, pukkeltjes en zwarte puntjes (mee-eters) in de huid.

Jeugdpuistjes behandelen, hoe?

Jeugdpuistjes kunnen zowel van binnenuit als van buitenaf veroorzaakt worden. Van binnenuit kunnen hormonen maar ook voedsel en leefgewoontes een rol spelen. Van buitenaf kan het veroorzaakt worden door make-up of andere stoffen die talgklieren in de huid afsluiten. Ook luchtverontreiniging of bepaalde stoffen kunnen puisten veroorzaken. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld acne als ze in aanraking komen met bepaalde stoffen op hun werk, zoals chloorhoudende stoffen. Ook medicijnen kunnen acne veroorzaken. 'Druk uitoefenen' op steeds dezelfde plek, zoals het dragen van een haarband, hoed of helm, kunnen plaatselijke acne veroorzaken. Puistjes kunnen ook ontstaan door eten, hoewel dat minder aantoonbaar is. Gezond leven en gezonde voeding kunnen wel helpen om je huid schoon te houden.

Puistjes, afblijven

Puistjes kun je het beste met rust laten, hoe moeilijk dat ook is. Je loopt meer kans op infecties als je aan puistjes knijpt of krabt, waardoor het erger wordt en waardoor je littekens kunt krijgen. Een puistje verdwijnt na een paar dagen. Een litteken raak je niet zomaar weer kwijt, bezin dus eer je begint met knijpen.

Ernstige vormen van acne

Er bestaan ernstige vormen van acne, zoals Acne Conglobata waardoor ook vaker en meer littekens achterblijven. Een enkele keer komt het voor dat mensen last hebben van acne op ongebruikelijke plaatsen zoals op hun achterste of onder de oksels. Bij zeer ernstige acne wordt in overleg met een (huid)arts Roaccutane voorgeschreven. Dit middel mag zeker niet gebruikt worden door zwangere vrouwen. U kunt het online bestellen, maar uitsluitend als u het al gebruikt of heeft gebruikt.

Acne behandeling, hoe kom je van puistjes af?

  • Bij ernstige acne kunnen medicijnen de huid schoner maken, zoals de Diane 35 pil of Roaccutane.
  • Acne (uitwendig) kan worden behandeld met speciale crèmes, gel of lotions die benzoylperoxide of vitamine-A zuur bevatten. Ook worden wel bacterie-dodende crèmes aanbevolen, die soms antibiotica bevatten. Acne die in de puberteit begint gaat meestal vanzelf weer binnen enkele jaren over. Er zijn in ernstige gevallen ook behandelingen met corticosteroïden mogelijk, maar daar zitten ook nogal wat nadelen aan.
  • Bepaalde anticonceptiepillen (de pil) hebben een positieve invloed op Acne, omdat ze de talgvorming afremmen.
  • Bij zeer ernstige acne wordt het geneesmiddel isotretinoine voorgeschreven. Dit wordt niet snel voorgeschreven en het mag niet gebruikt worden tijdens een zwangerschap.
  • Behandeling met de pil Diane 35 kan goed helpen tegen acne.
  • Zonnebaden helpen tegen Acne, maar de huid mag niet verbranden want dat is natuurlijk niet goed. Ultraviolette straling heeft een gunstige invloed op puistjes en ook regelmatig naar de zonnebank gaan helpt. Te veel is echter niet goed en zonnebaden in combinatie met bepaalde medicijnen tegen acne, hebben juist een averechtse invloed. Van zonnebaden terwijl je tetracycline gebruikt kan je uitslag en jeuk krijgen. Veel zonnebaden is niet goed voor de huid.
  • Was je gezicht met lauw water, gebruik geen gewone zeep
  • Blijf van puistjes en mee-eters af
  • Sommige jongeren met acne hebben baat als ze het plekje insmeren met Nestosylzalf (uit de drogisterij) wat een licht ontsmettende werking heeft. De zalf kan je overdag dun opbrengen, en ’s nachts wat dikker.

Acne en gezonde voeding

Ongezond eten is waarschijnlijk beter voor de huid, maar toch heeft onderzoek nooit onomstotelijk bewezen dat ongezond eten acne veroorzaakt. Waarschijnlijk maakt het de aandoening erger als je het eenmaal hebt. Ongezond eten hoeft het niet speciaal uit te lokken. Er wordt wel vanuit gegaan dat gezond eten en gezond leven, een positieve invloed op de huid heeft.