Ik heb de hik, wat nu?

Veel mensen hebben wel eens de hik. Als je last hebt van de hik, trekt het middenrif onwillekeurig samen. De hik wordt over het algemeen als lastig ervaren. Het is echter een onschuldige aandoening, die gelukkig vrijwel altijd vanzelf weer overgaan. Wat is de hik? De is het samentrekken van het middenrif. Dit geeft een onprettig gevoel op de borst. Als je de hik hebt, maakt het geluid. Een hikkend geluid. Vandaar dat het ook de hik wordt genoemd.

Als je te snel, te veel eet, te veel lucht binnenkrijgt, dan kan je een last krijgen van de hik. Ook eten wat te langzaam zakt, kan de hik veroorzaken. Wat helpt ertegen?

  • Een glas water drinken
  • één eetlepel suiker opeten
  • de adem een tijdje inhouden
  • iemand laten schrikken
  • een dropje eten

Bovenstaande tips zijn huismiddeltjes waarvan niet echt bewezen is dat ze echt helpen, hoewel het drinken van water of het eten van suiker waarschijnlijk wel wat effect kunnen hebben. Mensen die de hik hebben ervaren vaak dat een van deze dingen helpt. Met name het plotseling laten schrikken lijkt me echter onzinnig. Als je last hebt van de hik, kom je er weer vanaf als het middenrif zich weer ontspant.

Ademhaling

Bij het ontstaan van de hik en het ontspannen van het middenrif, speelt de ademhaling een rol. Rustig en ontspannen ademhaling kan dus een gunstig effect hebben op de hik. Een juiste ademhaling is de buikademhaling. Als je door je buik ademt ontspant het middenrif. Als je ademhaalt zorg dan dat je buik omhoog komt elke keer als je inademt. Je zult ontdekken dat je dan veel meer lucht binnenkrijgt. Deze manier van ademhaling is gezonder. Ook de hik zal daardoor sneller overgaan.

Pijn in de slokdarm

Pijn in de slokdarm. Dit kan veroorzaakt worden door vele redenen. Bijvoorbeeld: kramp, de hik, een virus of bacterie waardoor een ontsteking is ontstaan, eten wat niet wil zakken, onbekende problemen. Als je vaker pijn in de slokdarm hebt, bijvoorbeeld bij slikken, neem dan contact op met de huisarts. Ook als je klachten vaag blijven, of j verliest gewicht, of j hebt pijn of je vertrouwt het niet, ga dan naar de huisarts. Ook als de hik niet overgaat kan je het beste een bezoek aan de huisarts brengen.

Pijn op de borst

Bij bijna de borst neem je altijd contact op met de huisarts. Waarom? Omdat de huisarts het beste kan oordelen waar de pijn op de borst vandaan komt en of het uw hart is of iets anders. Heeft u er ook andere klachten bij, zoals benauwdheid of duizeligheid of het gevoel dat uw hart niet regelmatig klopt, wacht dan niet af maar neemt contact op met de dokter. In dat geval heeft u waarschijnlijk medicijnen nodig. Bij een klacht als pijn op de borst is het altijd raadzaam om direct te overleggen met een arts.