Houdini. Wie was hij?

Houdini was een Hongaarse boeienkoning en goochelaar. Zijn echte naam was Ehrich Weiss. Hij werd op 24 maart 1874 geboren te Budapest. Gedurende zijn leven wist hij beroemdheid te vergaren door zijn opvallende spectaculaire trucs. Maar ook na zijn dood, in oktober 1926, bleef Houdini tot de verbeelding spreken. Houdini, wie was hij?

Harry Houdini overleed op 31 oktober 1926 in het Amerikaanse Detroit, na een paar klappen in zijn maag. Hij had een bewogen leven gehad, waarin hij beroemd was geworden als boeienkoning en goochelaar. Hij was zijn leven in Boedapest te Hongarije begonnen, als het kind van een rabbijn. Zijn echte naam was Ehrich Weiss. Toen hij vier jaar was besloten zijn ouders naar Amerika te vertrekken. Hij bracht de rest van zijn jeugd door in Appleton (Wisconsin). OP dertienjarige leeftijd nam zijn vader hem mee naar New York. Hij kreeg werk in een circus en hij leerde goochelen. Hij was een bewonderaar van de Franse goochelaar Jean Eugène Robert-Houdin, en daarom besloot hij zelf de artiestennaam Houdini aan te nemen. Toen hij ouder werd ontmoette hij zijn aanstaande vrouw Bess en ze trouwden. Met Bess reisde hij rond en trad op waar mogelijk.

Boeienkoning

In 1899 begon hij zijn acts als boeienkoning verder te ontwikkelen. Het waren echter geen gewone stunts die hij uitvoerde. Hij zorgde voor spectaculaire ontsnappingen zoals een ontsnapping uit een gevangenis en hij wist zich te bevrijden uit politiehandboeien. Hij ontdekte dat mensen hier erg graag naar kwamen kijken, en er werd ook over geschreven in kranten, wat voor bekendheid van zijn naam zorgde. Houdini kreeg nog meer bekendheid toen hij begon op te treden in grote theaters.

Biografie over Harry Houdini

De broer van Houdini

De broer van Houdini trad ook op als boeienkoning en goochelaar. Hij noemde zichzelf Hardeen maar hij werd ook wel 'Houdini de Tweede' genoemd. Hij gaf dezelfde show als Houdini, ook na de dood van Houdini bleef hij dit doen.

Europa

Houdini begon aan een tournee door Europa rond het jaar 1900. In Europa werd hij zeer beroemd. Zijn acts werden steeds gewaagder en gevaarlijker. Hij liet zich boeien en onder water zakken, waarna hij binnen enkele minuten weer levend tevoorschijn kwam. Houdini groeide zijn leven al uit tot een legende. Vanwege zijn succes kwamen er ook veel imitators op de markt, die hij openlijk versloeg. Houdini had ene hekel aan oplichters die deden alsof zijn paranormale gaven beschikten maar die feitelijk gebruik maakten van goocheltrucs. Hij daagde deze mensen uit en ontmaskerde hun zwendelpraktijken.

Dood van Houdini

Het overlijden van Houdini op 52 jarige leeftijd was het gevolg van een blindedarmontsteking. De ontstoken blinde darm was gesprongen, en dit veroorzaakte buikvliesontsteking. Kort hiervoor had hij enkele stompen in zijn maag gehad, tijdens een act. Om te bewijzen dat zijn buikspieren sterk genoeg waren liet hij zich in zijn maag stompen door een bokser. De bokser sloeg echter al voordat Houdini zijn buikspieren had kunnen aanspannen. Een blindedarmontsteking kan niet worden veroorzaakt door stompen in de maag, maar de klappen in zijn buik zullen hem in elk geval geen goed gedaan hebben. De werkelijke doodsoorzaak is echter verzwakking als gevolg van een gesprongen appendix, met waarschijnlijk buikvliesontsteking tot gevolg. Er waren in die tijd weinig middelen om iemand met een gespringen blinde darm te redden. De buikholte van Houdini werd gespoeld met zout water maar dit bleek niet genoeg om hem te redden.

Gaf Houdini na zijn dood een teken?

Houdini was sterk geïnteresseerd in het hiernamaals en spiritisme. Hij hekelde echter bedriegerij en goochelarij. Hij ontmaskerde menige spiritist wegens oplichterij. Hij sprak met verschillende vrienden af dat ze elkaar een teken zouden geven na hun dood, maar Houdini ontving nooit het teken van zijn overleden vrienden. Ook beloofde hij zelf aan zijn vrouw een (geheimgehouden) teken te geven na zijn dood. Hij zou gezegd hebben dat als iemand terug kon keren, hij dat zou moeten kunnen. Maar na zijn dood heeft Houdini het teken nooit doorgegeven.

Bronnen: wikipedia.org/wiki/Harry_Houdini, Youtube