Helpt het RED-dieet tegen ADHD?

Het RED-dieet is een dieet wat helpt tegen ADHD en ODD. Hoe werkt dit dieet? Onderzoek heeft aangetoond dat ADHD in veel gevallen ontstaat door reacties op stoffen in voedsel. Ongeveer 64% van de ADHD kinderen, is dus feitelijk allergisch voor stoffen in voedsel en krijgen daardoor de diagnose ADHD. Medicatie zoals Ritalin houdt de verschijnselen onder de duim. In 64% van de gevallen blijkt een dieet echter voldoende om de 'ADHD' te laten verdwijnen.

Het RED-dieet is een zogenaamd eliminatiedieet. Bij proefpersonen werden alle stoffen uit het dieet verwijderd, waarop overgevoelig gereageerd zou kunnen worden. Denk hierbij aan stoffen zoals:

  • suiker.
  • smaakstoffen en kleurstoffen.
  • gluten.
  • zuivel.
  • enzovoorts.

Bij 64% van de kinderen die dit dieet 5 weken volgden, verdween de ADHD geheel. Daarna werden de stoffen een voor een weer aan het voedsel toegevoegd, om te kijken welke stoffen de klachten deden terugkeren. Op die manier ontstaan strikt persoonlijke dieten, afgestemd op het individu. Uiteindelijk bleken dus ongeveer 65% van de onderzochte kinderen geen ADHD (meer) te hebben en zij konden stopen met medicatie. Ook heeft het RED-Dieet een gunstige invloed op ODD.

RED-Dieet, wat is dat?

RED is een afkorting van Restricted Elimination Diet. Bij dit dieet gaat het om het isoleren van de allergenen in voedsel. Door de uit het menu te schrappen gedurende 5 weken, wordt duidelijk of er sprake is van reacties op deze stoffen. Door het dieet zo samen te stellen dat de stoffen niet meer in het eten voorkomen, verdwijnen klachten die met ADHD in verband gebracht werden. Er zal nu een groter onderzoek komen waar meerdere onderzoekinstituten aan mee zullen werken. De vraag is nu wel hoe het kan dat er jarenlang op opvallend grote schaal medicatie voor ADHD werd voorgeschreven, terwijl een dieet voor velen de oplossing blijkt. Niet zo lang geleden werd er nog aan de bijsluiter van Ritalin toegevoegd dat het middel hart en vaatziekten en psychische problemen kan veroorzaken. Professor Jan Buitelaar, die hoogleraar aan het het UMC St. Radbout is, vindt het een goed idee om het RED-dieet aan alle kinderen met ADHD of ODD, voor te schrijven.

ephemera01.gif

Ritalin, niet zo onschuldig als het lijkt.

Ritalin, wat is dat?

Ritalin is de merknaam van het middel wat voorgeschreven wordt aan mensen met onder andere ADHD. Het bevat de werkzame stof methylfenidaat. Het middel heeft een verdovende werking en wordt vergeleken met cocaine en amfetamine. Hoewel algemeen aanvaard, is het gebruik van methylfenidaat niet zonder risico's en al langer omstreden. Als het RED-dieet tot gevolg heeft dat aan het licht komt dat 64% van de kinderen helemaal geen ADHD meer blijkt te hebben, is het misschien zinnig om ons opnieuw af te vragen wat ADHD nou eigenlijk is en waarom er zoveel kinderen zijn bij wie deze diagnose wordt gesteld en er dus ook heel veel kinderen zijn die de stof methylfenidaat gebruiken. Het merendeel van deze kinderen blijkt dus geholpen te zijn met anders eten? Dat is nogal wat. De vraag is nu waarom men daar nu pas mee komt.