Glaasje draaien, hoe doe je dat?

Glaasje draaien is een omstreden methode om contact te maken met geesten. Er wordt gebruik gemaakt van een ouijabord of van losse letters (bijvoorbeeld van het spel scrabbelen) of op papiertjes geschreven letters. Hoe leer je glaasje draaien en is het gevaarlijk of niet?

Glaasje draaien leren is eenvoudig. Je hebt er maar enkele dingen voor nodig om glaasje draaien te leren.

  • Een stevig glas
  • Letters van A tot Z
  • de cijfer 1 tot 10
  • Het woord 'ja' op een papiertje geschreven
  • Het woord 'nee' op een papiertje geschreven

Er kan ook gebruikt worden voor een speciaal bord, genaamd een Ouijabord.

Glaasje draaien, hoe doe je dat?

Het glas wordt omgekeerd op een glad oppervlakte gezet (op het tafelblad of een Ouijabord). In een cirkel worden letters van A tot Z gelegd, een beetje zoals een klok cijfers heeft. Wel ruim uit elkaar zodat een glas er naartoe kan schuiven en dat het dan duidelijk is om welke letter het gaat. In de cirkel worden de woorden 'ja' en 'nee' gelegd.

Glaasje draaien, met hoeveel personen?

Minimaal twee personen zijn er nodig om glaasje te draaien. Iedereen die meedoet legt zijn vingertop op de onderkant van het glas. Omstebeurt mag er een vraag gesteld worden. Het glas komt in beweging om de vragen te beantwoorden. Volgens mensen die in Glaasje draaien geloven, zal een geest het glas in beweging zetten en steeds naar een letter toegaan, en op die manier woorden vormen. Ook kan de geest naar het woord 'ja' of 'nee' gaan om sneller antwoord te geven.

Is glaasje draaien gevaarlijk?

Eerlijk gezegd zijn de meningen er over verdeeld. Met name als je gelooft dat er geesten in het spel zijn kunnen mensen toch wel erg bang worden van de antwoorden. Omdat de antwoorden die gevormd worden heel echt kunnen overkomen, kan je erg angstig worden en zelfs zo bang worden dat je erg in de war raakt en een soort angstpsychose krijgt. Er kunnen ook antwoorden gegeven worden die je bang maken. Mensen zijn intuïtief bang van het onbekende en het onzichtbare, en dus kan het oproepen van geesten je heel bang maken. Het is daarom toch beter om niet aan glaasje draaien te doen.

Heb je echt contact met geesten?

Daar is eigenlijk geen bewijs voor. Mensen die verstand hebben van paranormale krachten en die in dit soort dingen geloven, stellen dat er entiteiten zijn die op deze manier contact kunnen maken met levenden op aarde. Veel wetenschappers beweren echter dat mensen zelf het glas sturen met hun vingertoppen, en dat ze zelf de antwoorden vormen via hun onderbewuste wens om antwoorden te krijgen. Daarom zijn de antwoorden ook niet altijd even logisch, de een wil een ander antwoord geven dan de ander en dus kunnen er rare antwoorden komen. Waarom moeten die vingers eigenlijk op het glas? En als mensen, die aan glaasje draaien doen geblinddoekt zijn, en je legt daarna het alfabet door de war in een cirkel, worden er dan nog steeds samenhangende antwoorden gegeven? Als er dan wel samenhangende antwoorden zouden komen, zou ik pas echt bang worden want dat zou dan toch wel heel toevallig zijn. Of je dus echt in contact komt met geesten op deze manier, valt te betwijfelen. Dat mensen hun eigen geest kunnen inzetten om het glas te bewegen, ligt meer voor de hand. Dat je er bang van kunt worden, is echter wel zo. Dat komt misschien omdat we als mens vaak bang zijn voor de gedachte aan geesten alleen al.