Dubstep, wat is dat?

Dubstep is als muziekstroming enorm populair geworden in Europa. Dubstep wordt steeds groter. In elk geval neem de populariteit van commerciële artiesten als Skrillex in sneltempo toe en goede Dubstep Dj's hebben volop werk. De originele Dubstep is voortgekomen uit 2step, Garage en Reggae.

Dubstep is nauw verwant aan Drum & Bass. Bij Dubstep en Drum & Bass wordt er intensief veel gebruik gemaakt van elektronische muziektonen en heftige melodieën en klankeffecten. Vaak word je overspoeld door explosieve elektronische geluiden, waarbij de compositie en melodie de hoofdtoon blijven voeren, en indien goed gemixt, word je er lekker door meegesleept en kan het echt genieten zijn. Een belevenis. Dubstep is dan ook niet meer te stoppen. Het heeft een heel eigen karakter en is misschien wel dat 'nieuwe' waar we al jaren op zaten te wachten. Hoewel 'nieuw' ook relatief genoemd mag worden, want het bestaat al weer wat jaren en ontwikkelt zich alleen nog steeds verder. Skrillex is een meer commerciële Dubstep producent, die Dubstep aantrekkelijker en toegankelijker heeft gemaakt voor een groter publiek. Niet alle Dubsteppers vinden zijn werk goed, maar Skrillex is wereldberoemd aan het worden. Hij treedt soms ook op in Nederland.

Dubstep en Drum & Bass

Dit zijn in 2015 nog relatief vernieuwende muziekgenres, die steeds meer bekendheid krijgen dankzij commerciële artiesten zoals Skrillex, die goed vallen bij het publiek maar niet altijd gewaardeerd worden door de harde kern van de Dubsteppers. Zelf kan ik Skrillex wel waarderen, waarschijnlijk omdat ik commerciële Dubstep wel lekker vindt, eigenlijk. Skrillex zegt zelf dat hij geen Dubstep probeert te maken, zijn ritme is anders, zijn muziek is anders. In elk geval is alle Dubstep en ook die van Skrillex, gebaseerd op elektronische muziek gecomponeerd en gemixt tot melodieën. De muziek kenmerkt zich door een snel tempo en een krachtige baslijn en lage volle subbass, die voelbaar wordt. Aangevuld met creatieve composities van elektronische geluiden, al dan niet aangevuld met vocals. Vaak ook louter elektronische muziek. Dubstep ontstond in Engeland en heeft ook duidelijk overeenkomsten met Crime. Commerciële Dubsteppers als Skrillex maakten het genre bekend bij het grote publiek.

Skrillex : First Of The Year (Equinox) - Skrillex [OFFICIAL]

Hoe wordt Dubstep gemaakt?

Dubstep wordt op de computer gemaakt, onder andere met behulp van synthesizers. Het is vaak geheel instrumentaal of het 'stemgeluid' is opgebouwd uit elektronische tonen of bewerkte of toegevoegde samples of men maakt gebruik van gewoon zang.

Dubstep dance

Dubstep en Dubstep dansen horen onlosmakelijk bij elkaar. Dubstep is echte dansmuziek waar een heel eigen dansstijl bijhoort, en heeft nog een grote toekomst voor zich. Voornamelijk nog populair in Europa maar op den duur kruipt het als water over droog land en zal zich blijven uitbreiden als het maar regenen blijft. Dat doet het. Dubstep raakt je, op welke manier dan ook. Het kan je nooit onberoerd laten. Het is te intens en intrigerend. Het is zo enorm van deze tijd dat je gewoon voelt dat dit een heel belangrijk genre in de moderne muziek is. Het Dubstep dansen is trouwens ook een hele belevenis om te zien of te doen. In deze dansvorm zie je klassiekers en moderne dans in elkaar overvloeien tot een nieuw geheel wat je doet denken aan: pantomime, streetdance, poppin, bot-moves, en zo meer. En onwillekeurig moet je dan natuurlijk zo nu en dan ook even denken aan Michael Jackson, die dergelijke moves beroemd maakte.

Felix and the Bandit

Vanavond viel mijn oog (of eigenlijk mijn oren) op een filmpje op Youtube van Felix en de Bandit.

Felix and the Bandit is sinds 2010 een duo bestaande uit Phli Jacobs en Mck. Ze hebben elkaar ontmoet op de middelbare school. Hun muziek heeft inmiddels al behoorlijk wat bekendheid en wordt door velen geroemd en bejubelt. Phli Jacobs en Mck komen uit de Underground elektronica scene. Felix and the Bandit wordt bezielt door Dubstep, house en elektro en hebben al op vele podia gestaan. IN 2011 schoot hun ster omhoog en men verwacht voor het duo een toenemend succes. Zij staan aan de vooravond van gigantisch succes.

Dubstep en drugs

Dubstep wordt nogal gemakkelijk in verband gebracht met drugsgebruik. Muziek verplicht mensen niet tot het gebruik van drugs maar op feesten wordt eigenlijk in elke scene wel in meer of mindere mate drugs gebruikt door bezoekers. Om dit onlosmakelijk te koppelen aan de Dubstep scene is een beetje kort door de bocht. Mensen kiezen om drugs te gebruiken om allerlei redenen, niet omdat muziek ze daartoe drijft. Maar Dubstep heeft eigenlijk geen drugs nodig. Het is van zichzelf al een trip.

Ja Dubstep mag er zijn wat mij betreft, en blijven. Ik vind het pure moderne muziekkunst.