Captcha. Uitleg over Captcha.

Captcha is de afkorting van Completely automated public Turing-test to tell computers and humans apart. Het komt er dus op neer dat met Captcha onderscheid kan worden gemaakt tussen mensen en kunstmatige intelligentie, zoals bots. Dit is om spam en fraude tegen te gaan, zowel in e-mail als op websites.

Captcha toepassingen zijn er in verschillende soorten. U kent bijvoorbeeld wel de captcha waarbij u letters of woorden moet overnemen, aan de hand van een gegeven voorbeeld. Omdat kunstmatige intelligentie van bijvoorbeeld bots steeds beter wordt, worden Captcha ook moeilijker en lastiger te herkennen. De tekst moet dan bijvoorbeeld goed overgenomen worden waarbij een deel van de tekens niet meetellen. Die staan op de achtergrond, vaag weergegeven. Een mens kan dat onderscheid maken, een machine nog niet. Captcha's wordt vaak gebruik bij het aanmaken van een account en bij het inloggen op een website. Ook vindt u Captcha bij betaling online via PayPal of voor het terugkrijgen van een verloren wachtwoord, enzovoorts.

ReCaptcha

ReCaptcha is een gratis antibot service. Door de service te gebruiken voorkomt u dat spammers uw website bevuilen en ook kunt u voorkomen dat onechte accounts worden aangemaakt. Bijzonderheden:

  • Gratis
  • Het is goed beveiligd
  • Door middel van audio kunnen ook blinden de websites bezoeken
  • Het is populair
  • Eenvoudig op uw website te plaatsen

Captcha gebruik

Captcha kan soms lastig zijn in gebruik, met name als de Captcha's slecht leesbaar zijn. De meest gebruikte Captcha is een combinatie van cijfers en letters die geen herkenbaar woord of woorden of een reeks vormen, welke moet worden overgeschreven. Als u een van de letters of cijfers niet lezen kunt, kunt u een nieuwe reeks kiezen. Ook is het steeds vaker mogelijk om te reeks via een audiobestand af te luisteren, wat het makkelijker maakt om de reeks foutloos over te nemen. Dankzij het gebruik van Captcha's kunnen bots geen spam plaatsen, geen namaakaccounts aanmaken, geen automatische inschrijvingen en niet deelnemen aan polls en dergelijke. Bots zijn bijvoorbeeld in staat om emailadressen aan te maken en van daaruit enorme hoeveelheden spam te verzenden. Captcha's voorkomen deze ellende.

bronnen: wikipedia, reCaptcha, Youtube