Botox behandeling, hoe werkt dat?

Botox behandeling is een vrij eenvoudige manier om rimpels direct te verminderen. Botox is de afkorting van Botuline Toxine, een stof die in lage dosering het effect heeft om rimpels glad te strijken. Het wordt veel gebruikt tegen rimpels in het gezicht, maar kan ook toegepast worden in de oksels als er sprake is van overmatig zweten. Wat mag u verwachten van deze behandeling en hoe gaat het in zijn werk?

Over het algemeen wordt met Botox verrassend mooie resultaten behaald om rimpels te verwijderen. Met name rimpels in het gezicht kunnen dankzij een Botox behandeling vervagen en een veel jonger uiterlijk tot gevolg hebben. De behandeling werkt niet permanent maar tijdelijk en moet eens in de paar maanden herhaald worden. Voordat u de behandeling ondergaat zal een medicus uw rimpels bekijken en u adviseren en u laten zien wat mogelijk is. Botox wordt vooral toegepast bij:

  • fronsrimpels
  • rimpels in het voorhoofd
  • rimpels rondom de ogen, de zogenaamde lachrimpels of kraaienpootjes
  • denkrimpels
  • halslijnen of rimpels in de hals
  • rimpels rondom de mond

Hoewel het middel vaak gebruikt wordt tegen rimpels in de bovenste helft van het gezicht, kunnen ook de wanglijnen langs de mond en de kleine rimpeltjes rondom de lippen, behandeld worden met Botox.

Zeer duidelijk filmpje met uitleg over Botox.

Oksels

Botox wordt ook gebruikt om overmatig transpireren van de oksels tegen te gaan. De behandeling heeft ongeveer een half jaar het gewenste effect.

Botox behandeling? Hoe werkt het?

De werkzame stof wordt in de spieren (bijvoorbeeld in de spieren in het gezicht) door middel van een injectie ingespoten. Dit is niet heel erg pijnlijk maar wel een beetje gevoelig. Het wordt wel omschreven als een prikkelend gevoel. Er is dus geen sprake van veel pijn en ook de naaldjes zijn gewoon erg dun. Uw gezicht kan ook van te voren verdooft worden met ijs of een ander verdovend middeltje. Uiteraard wordt er steriel gewerkt en wordt uw gezicht voor de behandeling ontsmet. Botox ontspant de spieren door ze gedeeltelijk en tijdelijk te verlammen, en de rimpels in de huid vervagen daardoor. Het is een zeer populaire methode om rimpels te laten verwijderen, omdat er geen operatieve ingreep voor nodig is. De naaldjes die gebruikt worden zijn zeer dun, en de injectiespuitjes zijn ook veel kleiner dan de gangbare spuiten. De arts injecteert de sterk verdunde stof direct in de spiertjes en het resultaat is direct zichtbaar. Door het inspuiten kunnen er tijdelijk kleine zwellingen ontstaan die binnen een kwartiertje weer weg zijn. Ook kan de huid direct na de behandeling wat rood zien, maar ook dat trekt snel weg. Het effect van de behandeling is plaatselijk, dus alleen op de plaatsen waar de rimpels zitten.

Pijn?

U heeft geen pijn, ook niet na de behandeling. Nadat uw Botox heeft ingespoten gekregen moet u enkele uren rustig aan doen zodat de stof in uw huid zich goed kan vastzetten in de spieren. U kunt gewone dingen doen, zoals een boek lezen of wandelen of koffie drinken. Het wordt aangeraden om ongeveer 4 a 5 uur niet te gaan liggen. Dat is om de stof de tijd te geven optimaal zijn werk te doen. Ook wordt gevraagd of u 24 uur uw huid niet wilt masseren en niet in te smeren met crèmes of make-up. Uw huid heeft namelijk 24 uur de tijd nodig om de Botox het optimale effect te laten geven en u geeft uw huid dus 24 uur rust. U mag in die 24 uur ook niet zonnen, geen gebruik maken van zwembaden of sauna of zonnebank en dergelijke. Uw huid moet even bijkomen van de behandeling, voor een optimaal resultaat. Het effect wordt steeds beter zichtbaar en is na twee weken optimaal. Van een Botox behandeling heeft u 3 maanden tot 6 maanden plezier en mooi resultaat. Daarna wordt geadviseerd de behandeling te herhalen. Op den duur komen de rimpels dan steeds minder snel terug.

Jonger lijken

Na een Botox behandeling lijkt u jonger en uw huid ziet er mooi glad, fris en ontspannen uit. Ook komt de huid strakker te liggen.

Botoxbehandeling, ja of nee?

Een Botoxbehandeling is een zeer succesvolle methode om snel en vrijwel pijnloos rimpels te verwijderen of te verminderen. Overweegt u deze behandeling, overleg dan met de kliniek of uw huisarts over de mogelijkheden.

Bronnen: wikipedia, Youtube video Dr. Brian Kerr (Idaho), necreation.be