Bodybuilding. Wil je bodybuilder worden?

Bodybuilding is een populaire sport om je spieren zodanig te trainen dat je zeer breed en atletisch gevormd wordt, met als doel om het lichaam en de spieren, heel mooi te laten uitkomen. Voor bodybuilden wordt gebruik gemaakt van krachttraining en speciale voeding. Er zijn ook bodybuilders die medicijnen slikken om breder en groter te worden, dit is echter niet gezond.

bodybuilder.jpg

Nauwelijks vet, veel spieren. Bodybuilders eten veel proteïnen zodat hun spieren kunnen groeien. Zonder proteïne zal het niet lukken. Ook worden er eiwitrijke voedingsmiddelen gegeten, of eiwitshakers genomen. In eieren zit weinig vet en het vet in het eigeel is het goede vet voor bodybuilders. Dit wil niet zeggen dat het altijd gezond is, dus met je huisarts overleggen of dat oké is het beste. Om te bodybuilden heb je doorzettingsvermogen en motivatie nodig. Bij bodybuilden draait het niet alleen om spiermassa, maar ook om de verhoudingen in het lichaam (proportie) en natuurlijk de symmetrie, zodat er evenwicht is aan beide zijden van het gespierde lichaam. Je streeft ernaar om de ledematen zo massief mogelijk te krijgen, met zo min mogelijk vet. Ook de vochtbalans moet goed in de gaten gehouden worden. Bij het perfecte lichaam is elke spier zichtbaar en is het lichaam volledig geslepen en droog.

Spiergroepen trainen

Spiergroepen worden apart getraind, met voldoende rust er tussen om de spieren echt de kans te geven te groeien.

Voeding bodybuilding

Naast voldoende training hoor de juiste voeding. Het is noodzakelijk om de spieren tot volle wasdom te laten komen. Volkorenbrood en veel eiwitten staan op het menu. Vis, vlees (gevogelte), eieren, noten, zuivel.

Proteïneshakes

Veel bodybuilders gebruiken proteïneshakes na het sporten. Dit bevordert het herstel van beschadigingen in je spieren en groei van je spieren.

Eugen Sandow

Eugen Sandow was de eerste bodybuilder. Hij verdiende geld door zijn goed getrainde lichaam te showen. Door zijn populariteit gingen steeds meer mannen trainen met gewichten. Het begrip bodybuilden was vanaf dat moment een feit. Deze sport heeft zich sindsdien steeds verder ontwikkeld. Ook vrouwen doen steeds vaker aan bodybuilden. men kan aan officiële wedstrijden meedoen en prijzen winnen. Veruit de meeste bodybuilders doen echter voornamelijk aan krachttraining om er beter uit te zien. De meeste bodybuilders zijn mannen.

IFBB wedstrijden

Meedoen aan IFBB wedstrijden is alleen weggelegd voor wedstrijd bodybuilders die zijn aangesloten bij NBBF.