Bloeddrukmeter

Zelf thuis je Bloeddruk meten? U kunt thuis bloeddruk meten met een bloeddrukmeter. tegenwoordig is een digitale bloeddrukmeter erg handig in gebruik en efficiënt. Betrouwbare bovenarm bloeddrukmeters zijn wel noodzakelijk voor correct meten van de bloeddruk.

Wat is bloeddruk ?

Bloeddruk is de druk of kracht waarmee het bloed drukt of vloeit langs de wanden van de aders. Die druk verandert voortdurend tijdens het pompen van het hart. De systolische druk (bovendruk) is de hoogste druk van de cyclus en de diastolische bloeddruk (onderdruk) is de laagste. Beide metingen, de systolische en de diastolische, vormen de essentiële informatie die de dokter nodig heeft om de toestand van iemands bloeddruk te beoordelen. Daarnaast kunnen heel wat andere factoren de bloeddruk beïnvloeden: fysieke activiteit, stress, het tijdstip van de dag. De bloeddruk is ‘s morgens doorgaans lager en wordt van de namiddag tot de avond hoger. ’s Zomers is de bloeddruk lager dan ’s winters.

Kijk voor Bloeddrukmeters

Waarom is het nuttig om uw bloeddruk thuis te meten ?

Wanneer iemand zijn bloeddruk door een dokter laat meten in het ziekenhuis is de meting meestal hoger omdat de patiënt nerveuzer is en daardoor gaat de bloeddruk stijgen. De bloeddruk verandert ook in functie van de omstandigheden. Een beoordeling op basis van één enkele meting is dus niet betrouwbaar.

De bloeddruk die ’s morgens vroeg, na het opstaan en nog voor het ontbijt, gemeten wordt, staat bekend als de fundamentele bloeddruk. Daarom is het nuttig de bloeddruk thuis te meten.

Onderzoek aan de Universiteit van Maastricht heeft zeer recentelijk aangetoond dat gecertificeerde en goedgekeurde bloeddrukmeters voor thuisgebruik zeer goede en betrouwbare meetresultaten geven, die niet onderdoen voor de meting bij uw huisarts of zelfs nog betrouwbaarder zijn. Uiteraard voldoen de Microlife en Omron bloeddrukmeters aan deze strenge certificatie eisen.

Variaties in de bloeddruk

De bloeddruk van een individu varieert in hoge mate in de loop van een dag of naargelang het seizoen. Die verschillen komen nog meer tot uiting bij patiënten die aan hypertensie lijden. Normaal gezien is de bloeddruk het hoogst wanneer men aan het werk is, en het laagst tijdens de slaap. (hypertensie: betekent dat de persoon lijdt aan de symptomen van een te hoge bloeddruk)

Belangrijke informatie voor het gebruik van bloeddrukmeters

  • Bloeddrukmetingen moeten geïnterpreteerd worden door een dokter of door een professionele paramedicus die vertrouwd is met het medisch verleden van de patiënt. Door de bloeddrukmeter regelmatig te gebruiken en de resultaten nauwkeurig bij te houden, kan men zijn dokter op de hoogte houden van de evolutie van zijn bloeddruk.
  • Beweeg niet tijdens de meting, want dan kan er geen exacte meting uitgevoerd worden.
  • Meet uw bloeddruk in een ontspannen houding en zonder te praten.
  • Breng de manchet niet aan bovenop de mouw van een jas of trui want dan kan de meting niet uitgevoerd worden.
  • Denk eraan dat uw bloeddruk van nature in de loop van de dag kan variëren en dat de waarden ook door een aantal andere factoren beïnvloed worden zoals roken, alcoholgebruik, medicatie en fysieke activiteiten.
  • De bloeddrukmetingen zijn equivalent aan de waarden die met de bloeddrukmanchet / stethoscoop methode door een geoefend persoon gevonden worden en ze vallen binnen de normen vastgesteld door de Amerikaanse Nationale Standaard voor Geautomatiseerde Bloeddrukmeters.

Waarom een Omron of Microlife Bloeddrukmeter?

Omron en Microlife Bloeddrukmeters zijn klinisch getest door de BHS en voldoen hiermee aan alle strenge eisen die gesteld worden aan het thuisgebruik van bloeddrukmeters. De Omron en Microlife bloeddrukmeters hebben zich bewezen als uitermate betrouwbaar en eenvoudig in gebruik. U kunt zowel uw onderdruk, bovendruk als de hartslag meten en vastleggen in het digitale geheugen van deze meter. De Omron en Microlife automatische bloeddrukmeters zijn getest en uitstekend bevonden voor het thuis meten van de bloeddruk (zie: www.dableducational.com) of kijk op www.bhsoc.org

Bovendien zijn deze bovenarm Omron en Microlife Bloeddrukmeter digitaal en wordt aangeraden door de Nederlandse Hartstichting! Ook deze stichting maakt gebruik van de richtlijnen van de British Hypertention Society (BHS).

Hartstichting

De Nederlandse hartstichting heeft een duidelijk overzicht gepubliceerd van in Nederland verkrijgbare en gevalideerde bloeddrukmeters.

" De polsmeters bevelen we niet aan'', zegt Ank van Drenth, arts bij de Nederlandse Hartstichting. Wie nietsvermoedend internet op gaat voor aanschaf van een bloeddrukmeter stuit veelal op bloeddrukmeters die de bloeddruk bij de pols meten. Van Drenth: „We volgen de richtlijnen van de British Hypertension Society. Die testen de apparaten al jaren. Ook de bloeddrukmeters voor thuisgebruik.” En de gezaghebbende BHS (www.bhsoc.org/default.stm) heeft momenteel negen typen bloeddrukmeters van drie fabrikanten (A+D, Omron, Microlife) goedgekeurd, terwijl er wel 100 verschillende meters op de markt zijn. De BHS-gekeurde meters van Omron en Microlife zijn in Nederland makkelijk verkrijgbaar. In prijs liggen de meeste net boven de 100 euro. De goedgekeurde meters zijn allemaal automatische bloeddrukmeters die met een manchet om de arm werken. Manchet bevestigen, apparaat aanzetten, startknop drukken en het apparaat pompt zelf de manchet op en presenteert het resultaat op een display.

Bloeddrukmeters

De meest gebruikte internationale bloeddrukmeter is de Omron M5 Pro. Deze meter wordt in Nederland verkocht onder de benaming Omron M6.

Citaat: Ank van Drenth arts Nederlandse Hartstichting