Ben ik zwanger? Ongewenst?

Pil vergeten, ben ik zwanger? Als je de pil vergeten bent en je hebt onbeschermd gemeenschap gehad, loop je een kans om zwanger te raken. Als een zwangerschap niet gewenst is, kun je beter niet afwachten maar handelen als dat nog kan. Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap te voorkomen als je de pil vergeten bent. Zowel op korte termijn als op langere termijn kan een zwangerschap worden voorkomen of worden afgebroken. Bijvoorbeeld:

  • MAP (Morning Afterpil) Binnen korte tijd na de gemeenschap in te nemen.
  • Pechspiraaltje. Binnen korte tijd na de gemeenschap te laten plaatsen.
  • Abortuspil. Niet betrouwbaar en ongezond.
  • Curettage. Dit is een abortus in een zeer vroeg stadium.
  • Abortus. Dit is een abortus.
  • Overige

Het is altijd het beste om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Neem daarom altijd contact op met je huisarts als je de pil vergeten bent of als er geen anticonceptie gebruikt is. Wacht niet af. De MAP kan je ook bij elke apotheker kopen, lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door. De huisarts kan ook een spiraaltje plaatsen waardoor er geen zwangerschap kan optreden en dus voorkomen wordt.

Overtijdsbehandeling

Bij een overtijdsbehandeling is er sprake van een zuig curettage waarbij de baarmoeder wordt leeggemaakt. Dus ook de prille zwangerschap wordt daarmee verwijderd. Het is dus te vergelijken met een abortus maar dan in een heel vroeg stadium waarbij het vruchtje nog pas bestaat uit een grote hoeveelheid cellen.

Abortus

Een abortus is een droevige aangelegenheid. Een jong leven wordt uit de baarmoeder verwijderd. Probeer een abortus te voorkomen door anticonceptie serieus te nemen.