Backpacken. Welke rugzak neem je mee?

Backpacken is reizen met een backpack. De backpack is een rugtas waar je spullen in zitten. Welke backpack kies je om te backpacken? Waar moet je op letten en welke backpacks zijn goed? Waar vind je goedkoop een backpack?

Als je een rugtas gaat kopen voor je Backpack avontuur, zie je wellicht door de bomen het bos niet meer. Welke backpack is geschikt voor jouw reis en waar vind je goede backpacks? Kijk bijvoorbeeld eens bij ManyMoreStores (zoek naar: Backpack).

Welke rugtas?

Om te bepalen welke backpack bij jou past kijk je onder andere naar de inhoud van rugtassen in liters, maar ook de rug-lengte van de rugtas, en natuurlijk ook naar de omstandigheden die je tegemoet ziet onderweg. Ga je kamperen en rondtrekken van camping naar camping, dan moet er een tent bij inpassen. Ga je veel wandelen en moet je de rugzak voortdurend op je rug dragen? Dan is het belangrijk dat de rugtas je rug niet te veel belast. Een reis rugzak is geschikt voor reizigers die veel gebruik maken van vervoersmiddelen, zoals het openbaar vervoer of liften. Een dag-rugzak is geschikt voor de incidentele of gelegenheids-wandelaar terwijl een flinke backpack met goede steun en frame in de rug, meer geschikt is voor lange wandeltochten.

Gucci-outlet-Malika-Khaki-BackpacksGucci-Malika-Khaki-TL-Backpacks.jpg

Backpacken is zeer populair. Lekker op reis met je rugzak

Hoeveel liter backpack?

  • Maak je zo nu en dan een wandeling waarbij je alleen voedsel, drinkwater en wat handbagage en een camera wilt meenemen, dan heb je aan een backpack van 10 tot 20 liter genoeg.
  • Ga je er vaak een hele dag op uit en moet je voorbereid zijn op veranderlijke weersomstandigheden, verzorging van blaren en dergelijke, en tevens voedsel/water (regenkleding/warme trui) en dergelijke mee nemen, dan is een wat grotere backpack geschikt, van 20 tot 40 liter
  • Een backpack met een flinke inhoud zodat je meer dagen tochten kunt houden, meer spullen mee kunt nemen, eventueel ook spullen om eten te bereiden, kies dan voor een rugtas met 40-50 liter inhoud
  • Wil je een tentje meenemen en een slaapzak + spullen om eenvoudig te koken en wat kleren, kies dan voor een grotere backpack vanaf 50 tot 60 liter. Dit is geschikt voor twee dagen trekken
  • Voor pittiger tochten (bijvoorbeeld Alpen en kampeer-trek) kies je voor een forse rugzak. de backpack van 60 tot 80 liter is geschikt voor een week (maximaal) eten en drinken vervoeren, tent, slaapzak, brandstof..
  • Ga je op expeditie dan heb je een sterke backpack van 80 tot 100 liter nodig. Geschikt voor wintertochten, langere kampeersessies/tochten, moeilijke omstandigheden. Je kunt veel vervoeren: eten en drinken, zwaardere slaapzak, tent, extra brandstof, enzovoorts

Hoe draag je een backpack?

  • Een backpack met heupband geeft extra steun op het bekken. Je doet hem om en gespt eerst de heupband vast. Stel daarna de schouderbanden af op jouw lichaam.
  • Een backpack met frame geeft extra steun in de rug. De loadlifters of staven aan het frame moeten ongeveer 5 centimeter boven je schouders uitsteken. Verdeel het gewicht evenwichtig over schouders en heupen. Het moet goed voelen.
  • Een eenvoudige rugtas zonder frame of extra heupband, is geschikt voor korte tochten en niet te zwaar belast. Anders kan je last krijgen van rug en schouderpijn.

Backpack kiezen

Een rugzak die je vaak moet dragen, bijvoorbeeld tijdens klimtochten of lange wandeltochten, moet goed op de rug zitten. Goed wil zeggen stabiel en prettig aanvoelen. Een goedkope backpack, eenvoudig model, kan volstaan voor korte wandelingen, en reizen waarbij je de backpack niet steeds hoeft te dragen. Lange wandelingen of klimpartijen of pittige tochten, vergen echt wel een backpack waarbij de rug niet te veel belast wordt. De rugzak mag je niet hinderen tijdens het lopen of klimmen, ook moet hij geen rug of schouderpijn veroorzaken. Hoe groter de backpack, hoe meer steun je nodig hebt op schouders en rug. De rugzak moet er sterk uitzien. Lees ook eens wat reviews van mensen die al ervaring hebben met de backpacken.

Goedkope rugtas

Via ManyMoreStorestref je rugtassen aan van goedkoop tot prijziger, in allerlei vormen en maten. De kwaliteit staat bekend als zeer goed. Kies de rugtas die bij je past.

Bronnen: wikipedia, aroundtheglobe.nl, wehkamp pages