Augmented Reality

Augmented Reality (AR) biedt de mogelijkheid om beelden die in 3D (bijvoorbeeld) op de computer worden gemaakt, kunnen worden weergegeven binnen het kader van echte beelden. Bijvoorbeeld een 3D beeld van een huis wat vroeger op een bepaalde plaats stond in een straat, of een woning die er ooit gestaan heeft opnieuw in beeld brengen. De mogelijkheden zijn zeer breed en spectaculair. In Nederlands noem je Augmented Reality Toegevoegde Realiteit (TR), maar men gebruikt toch veelvuldig de Engelse benaming. Augmented Reality boeken kunt u tegenwoordig kopen bij: deze online webshop

In maart 2011 kwam TNT met een postzegel waarbij gebruik gemaakt wordt van augmented reality. Door de postzegel voor een webcam te houden zouden 3D gebouwen uit de postzegel oprijzen. Visueel dan. Of het om een 1 april grap gaat is niet zo duidelijk, maar augmented reality is wel weer even in het nieuws.

Smartphones en augmented reality

Sommige smartphones maken al gebruik van augmented reality. Dit geeft geheel nieuwe mogelijkheden via het beeldscherm. Je kan oude gebouwen zien in de moderne omgeving, of nieuwe gebouwen in hun oude omgeving. Voor het weergeven van augmented reality wordt veelal gebruik gemaakt van een head-mounted display of head-up display. Hierdoor worden verschillen tussen de echte wereld en een virtuele wereld, met elkaar vermengd. Realiteit en virtuele objecten, moeten met elkaar gecombineerd worden voordat je spreken kunt van augmented reality. Ook in de sport wordt gebruik gemaakt van deze technieken, bijvoorbeeld door voorwerpen te projecteren. Een bekende smartphones die gebruik maakt van augmented reality, is bijvoorbeeld:

  • iPhone (Maakt gebruik van veel apps met AR)

AR op de iPhone, voorbeeld

Augmented Reality in het dagelijks leven

Toekomst

Augmented reality heeft een enorme toekomst voor de boeg. Men zal het ook in de medische wetenschap veelvuldig kunnen toepassen en ook in de bouw en architectuur kan het alleen maar zeer goed van pas komen. Persoonlijk kan ik me ook voorstellen dat op deze manier hele virtuele werelden kunnen worden opgetrokken waarbij je als speler zelf onderdeel uitmaakt van een game. Toekomstmuziek, maar zeker niet onvoorstelbaar.

Games met Augmented Reality

Er zijn al games op de markt waarbij gebruik gemaakt wordt van AR. Ook leesboeken komen tot 'leven' en ook op school zijn de toepassingen eindeloos. Ik kan niet wachten.