AOW opbouwen in het buitenland?

AOW, hoeveel is het en heeft u er altijd recht op? Als u in het buitenland woont of gewoond heeft, bouwt u in die periode(s) geen pensioen in Nederland op. De AOW is een afkorting van de Algemene** Ouderdoms Wet. De AOW** uitkering is het opgebouwde geld waarurecht op heeft als u 65 jaar geworden bent, terwijl u in Nederland woont. De AOW is 70% van het minimumloon, en dus laag, maar nietemin wel fijn dat het bestaat in ons land. Als u in het buitenland woont bouwt u echter geen AOW op. Waarom niet?

AOW opbouwen

Gedurende uw leven, van uw 15e tot uw 65e, bouwt u 2% AOW per jaar op, als u in Nederland woont. Gaat u in het buitenland wonen, dan vervalt die 2% voor dat jaar. Ook als u ouder bent dan 15 jaar toen u naar Nederland kwam, krijgt u minder AOW omdat u minder jaren AOW heeft opgebouwd.

Partnertoeslag vervalt

In 2010 krijgt iedereen AOW op zijn 65e. De toeslag voor jongere partners komt dan botweg te vervallen. Dit is slecht financieel nieuws voor veel ouderen.

AOW. Hoeveel geld ontvangt u?

Hoeveel geld u ontvangt zodra u recht heeft op uitbetaling van de AOW, is van een aantal zaken afhankelijk.

  • Woont u alleen of met een partner samen
  • Hoe oud is uw partner (indien u samenwoont) in verband met de partnertoeslag. (Note: deze toeslag vervalt helaas in 2015)

Als u alleen woont ontvangt u maandelijks (euro) 1001,94, dat is 70% van het netto minimumloon. Als u samenwoont ontvangt u 686,78 per maand, dat is 50% van het netto wettelijk minimumloon. U ontvangt ook eenmaal per jaar vakantiegeld in de maand mei. Als u niet alleen woont maar indien u met iemand samenwoont of gehuwd bent, dan ontvangt u minder vakantiegeld.

Vakantiegeld, hoeveel bij AOW?

  • (euro) 676,80 per jaar vakantiegeld voor alleenstaanden (bruto)
  • (euro) 484,32 per jaar vakantiegeld als u niet alleenstaand bent (bruto)

Zoals u ziet lijkt het eigenlijk vreemd dat u meer geld krijgt als u alleen woont, want met zijn tween is het leven namelijk een stuk duurder. Men gaat er echter vanuit dat uw partner of ook al 65 is en dus ook AOW ontvangt, of dat uw partner nog werkt of daartioe in staat is. Voor een jongere partner wordt nu nog een partnertoeslag gegeven, helaas wil het nieuwe kabinet deze toeslag afschaffen in 2015, waardoor een pensioengat kan ontstaan. De hoogte van de toeslag hangt af van het inkomen van uw partner. Als uw partner geen inkomen heeft en er zijn geen andere belemeringen, dan bedraagt de partnertoeslag ten hoogste 686,78 euro bruto per maand.

Bronnen: home.szw.nl en Infonu.nl