Akita Inu, informatie over deze hond

De Akita hondenras, ook wel Akita Ken en van oorsprong Akita Inu genoemd, is een bijzonder hondenras. Dit honderas is een Aziatische keeshond en van oorsprong een Japans ras. Akita wordt in het Japans als volgt geschreven: 秋田犬 Akita werd vroeger gebruikt voor het jagen op beren. Als huisdier is de hond goed te houden, mits jong in contact gebracht met de eigenaren en kinderen en eventuele andere huisdieren. Toch is deze hond qua karakter moeilijker als huisdier te houden en gelukkig te houden, dan de meeste andere hondenrassen. De hond staat nog steeds dicht bij zijn oorsprong, is eigenzinnig en dominant, en ook niet echt een speelhond. Dit wil niet zeggen dat het geen goed karakter heeft, Integendeel. De hond is opmerkelijk trouw, maar tegelijkertijd ook sterk onafhankelijk.

De Akita is een intelligente hond die graag zijn eigen zin doet. Hij is waaks en zal het gezin graag beschermen. Een echte speelkameraad zou hij niet zijn, hoewel hij wel getraind kan worden. Hij heeft aandacht en beweging nodig. Door zijn dominante karakter heeft hij ook sterk leiderschap nodig en een omgeving die consequent met hem omgaat. Het is geen hond die snel blaft. Hij houdt alles echter wel goed in de gaten. Iedereen die aan een Akita begint doet er goed aan eerst veel informatie over de opvoeding van deze hond in te winnen, om teleurstellingen achteraf te voorkomen.

Akita Inu

Akita is het inheemse ras van Japan. De hond wordt daar overigens vereerd door het bijzondere verhaal van Akita Hachiko, een hond die trouw bleef aan zijn baas op een wel heel opmerkelijke manier. De Akita is vernoemd naar de prefectuur Akita, gelegen in Honshu. De Akita werd in de tijd van de Samoerai als metgezel gehouden en was toen al bekend om zijn opmerkelijke trouw aan zijn baas. De Akita wordt beschouwd als een symbool van trouw, loyaliteit en geluk. Er zijn twee door de FCI erkende rassen:

  • De Akita
  • Great Japanese Dog

Hachiko

Hachiko was een Akita die in de twintiger jaren van de vorige eeuw de hond was van een professor in Tokio. Toen de professor overleed bleef de hond tien jaar lang wachten op zijn terugkeer, op een treinstation. Pogingen om de hond daar weg te halen en hem op andere gedachten te brengen, waren vruchteloos. De hond leefde daarom een zwervend bestaan,
wachtte alle dagen op het station en werd verzorgd door het personeel van het station. De hond overleed tien jaar later, nog steeds wachtend op zijn overleden baas. Om die reden is een standbeeld voor deze Akita opgericht op het betreffende station. Lees het volledige verhaal over Hachiko, en bekijk de speelfilm, beide te vinden in het artikel: Hachiko. Ken je deze unieke hond al?

Uiterlijke kenmerken de Akita

De oorspronkelijke Akita heeft geen masker, is tussen de 60 en 70 centimeter hoog schofthoogte. Kleuren: wit, roodachtig, gestroomd. In overige landen kunnen deze kenmerken afwijken van het oorspronkelijke ras.

Bronnen: wikipedia, YouTube